Povratak

Kronični gastritis i Peptoran tablete

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Dunja Vrdoljak v3


Odgovara:
Dunja Vrdoljak, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Voljela bih znati koliko dugo pas koji ima kroničan gastritis smije uzimati Peptoran? Nakon višemjesečne muke s njenom probavom i nakon svih pretraga (kojima su isključene sve druge bolesti), napokon sam svoju njemačku ovčarku dovela u red uz pomoć BritCare hrane i Peptorana. Pokušala sam s mnogim drugim hranama (sve gastrointestinal hrane) i nije bilo dobrih rezultata do prelaska na ovu hranu. Usprkos tome što joj ova hrana savršeno odgovara, mora uzimati i Peptoran. Uz ovu kombinaciju, ona je napokon odlično! Jedino što me brine je to da izgleda da će do daljnjeg morati uzimati Peptoran, stoga vas molim za savjet.
Hvala! Lp, Sanja

O: Drago mi je da je Brit Care hrana doprinijela dobrom odgovoru probavnog sustava Vaše ljubimice.

Što se tiče Peptoran tableta, one sadrže 75 mg ranitidina u obliku ranitidin hidroklorida. Peptoran tablete pripadaju skupini lijekova koji se nazivaju antagonisti H2 receptora. Antagonisti H2 receptora smanjuju lučenje želučane kiseline, koja je potrebna u procesu probave, ali ukoliko se luči prekomjerno može izazvati

niz neugodnih simptoma u probavnom traktu. Ove tablete smanjuju prekomjernu kiselost u želucu te se stoga koriste za sprječavanje i uklanjanje simptoma loše probave, žgaravice i povećane kiselosti u želucu. Ti su simptomi bol, pečenje, osjećaj nelagode i mučnine u želucu, nadutost, osjećaj punoće u želucu, učestalo podrigivanje, vraćanje želučanog sadržaja u jednjak odnosno refluks ili gubitak apetita.

Ukoliko je pas pokazivao bilo kakvu alergijsku reakciju na Peptoran tablete ili neki njihov sastojak, preporuča se prekinuti uzimanje.

Ukoliko su se nedavno pojavile promjene u vezi simptoma, ako uslijed loše probave pas gubi na težini, ako ima problema s jetrom ili bubrezima, također treba pripaziti jer loša probava i žgaravica mogu katkad biti simptomi težih stanja, poput čira želuca i raka želuca.

Također, ako pas uzima još kakvu terapiju, treba biti na oprezu, jer se povećava rizik oboljenja od ulkusa želuca.

Peptoran tablete ne bi se smjele uzimati neprekidno duže od 2 tjedna. Ako simptomi ne prestanu, pogoršavaju se ili traju dulje od 2 tjedna obratite se Vašem veterinaru. Isto tako, pridržavajte se preporučenog doziranja lijeka.

Rijetko se mogu javiti alergijske reakcije (kožni osip, vrućica, suženje dišnih putova, oteknuća usana, grla i jezika) te prolazne promjene nalaza jetrene funkcije.

Stoga Vam savjetujem da se o doziranju i učestalosti primjene lijeka konzultirate s veterinarom Vaše ljubimice jer se u pravilu ove tablete psima daju po potrebi, ovisno o simptomima, njihovoj težini i učestalosti javljanja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr