Povratak

Kronični gastritis

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Kupili smo francuskog bulldoga prije 6 mj. Sada je star 10 mj. Počeli smo ga hraniti Pedigree hranom za štence, no počeo je povraćati nakon svakog obroka. Otišli smo kod veterinara i diagnosticiran mu je kronični gastritis, bio je dva tjedna na dijeti, jeo samo kuhano meso i išao na terapiju. Poslije terapije i dijete malo mu je bilo bolje, hranili smo ga suhom hranom, Hill'som za štence, ali stanje mu nije bilo bolje i povraćao je svaki tjedan. Zatim smo prešli na K9, no stanje se nije mijenjalo. Sada ga hranimo isključivo kuhanom hranom i povraća samo sluz i sukrvicu, ne znamo više kome bi se obratili jer smo pokušali razne savjete drugih ljudi, ali stanje je isto. Što napraviti i kome se obratiti? Unaprijed hvala, Hrvoje

O: Iako se riječ gastritis koristi u svakidašnjem govoru, riječ je o jednoj od najnejasnije definiranih pojava u gastroenterologiji. Pod pojmom gastritisa u širem smislu podrazumijevamo sve upalne promjene sluznice želuca. Određivanje podskupina gastritisa, prema uzročniku ili prema vrsti upalnih promjena, uistinu je složeno i izmjene u definicijama su vrlo česte. Gastritis može biti akutni (erozivni) ili kronični (neerozivni), što ovisi o tome kada je nastao te o simptomima koji se pojavljuju u nekoj od podskupina.

Često akutni gastritis nastaje zbog uzimanja nekvalitetne suhe hrane, disbalansa elektrolita, stresa, te zbog štetnih popratnih pojava nekih terapijskih sredstava. Erozivni gastritis uzrok je krvarenja iz gornjeg dijela probavnog sustava, ali razlog njegova nastanka ipak često ostaje nerazjašnjen. Akutni gastritis uključuje sve upalne promjene sluznice želuca, kao što su akutne želučane erozije, erozivni gastritis te akutni hemoragični gastritis.

Ponekad akutni erozivni gastritis ne uzrokuje nikakve simptome, ali najčešči su povračanje, gubitak apetita, te bol na pritisak u području želuca.

Blago krvarenje zbog oštećenja sluznice u akutnom gastritisu primjećuje se kao promjena boje stolice u crnu (tzv. melena). Rjeđa su obilnija krvarenja kada dolazi do povraćanja krvi, pada tlaka i drugih simptoma hipovolemijskog šoka. Jedina pouzdana metoda dijagnosticiranja ove bolesti je pregled sluznice jednjaka, želuca i dvanaesnika posebnim uređajem (ezofagogastroduodenoskopija).

Pri kroničnim upalnim promjenama sluznice želuca u sluznici se mogu pronači limfociti i plazma stanice.

Promjene sluznica želuca mogu biti površne (supeficijalni gastritis), ali i teške, koje dovode gotovo do nestanka sluznice (atrofičnigastritis).

Osnovna dijagnostička metoda za dokazivanje kroničnog gastritisa također je ezofagogastroduodenoskopija, te histeloška analiza sluznice želuca dobivene biopsijom.

Često životinja nema gotovo nikakve simptome, dok se kod drugih pojavljuje povraćanje, gubitak apetita, bolovi u predjelu želuca i slabokrvnost, koja se prepoznaje po slabom podnošenju napora. Ponekad ove brojne simptome prati i gubitak težine. Kako je kronični gastritis prekanceroza (podobno tlo za razvoj raka), u krajnjim fazama bolesti mogu se zamijetiti i znakovi razvoja zločudnog tumora (raka), kao što su izrazit gubitak težine, trajna bol u području želuca, mučnina, povraćanje pa je iznimno važno značenje kroničnog gastritisa i njegovog liječenja.

U dugotrajnom liječenju kroničnog gastritisa najvažnije je zaštititi želučanu sluznicu lijekovima te prilagođena prehrana.

Nespecifične mjere su redovito uzimanje dnevnih obroka i izbjegavanje nadraživanja sluznice želuca (nekvalitetna suha hrana, previsoke ili preniske temperature hrane i vode i sl.).

Savjetujem Vam da napravite kompletan pregled vašeg psa uključujući kompletnu pretragu krvne slike, RTG, ultrazvuk te gastroskopiju koju možete napraviti na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu.

Što se prehrane tiče, kuhano bijelo meso, kuhana riža sa sluzi dobar su izbor, no svakako Vam preporučujem da psu dajete medicinsku hranu namijenjenu gastrointestinalnim smetnjama kao što su "Intestinal" od Royal Canina, "i/d" od Hill´sa ili "Intestinal" od Eukanube, podijeljenu na više obroka tokom dana.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr