Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam ženkicu chihuahue od 4 i pol mjeseca. Svakih cca 8 dana joj ujutro kruli u crijevima i odbija hranu. Stolica joj je uvijek normalna, a kada joj kruli se isčišćava i na kraju bude par kapljica čiste sluzi, nikada proljev. Ponašanje joj se ne mijenja, ona je i dalje zaigrana, znatiželjna i jako vesela. U zadnje vrijeme sam primjetila da joj sve manje kruli, a koji put prestane nakon 2 sata pa počne jesti, a koji put i do popodne. Hranimo ju Royal Canin suhom hranom. Kontaktirali smo uzgajivača i rekao nam je da se to zna desiti kada se prejedu, ali hranimo ju po uputstvima po njenoj dobi i težini. Kada smo rekli da se to dešava malo češće, predložo nam je da joj promijenimo hranu (Hill's ili hrana za osjetljiviji želudac).

Pokušali smo joj dati Hill's, ali se opet ponavlja i nerado ga jede, više joj se sviđa Royal. Psu moje poznanice se to isto dešavalo dok je bio štene, ali navečer, prestalo je samo od sebe kad je navršio 6-7 mjeseci. Od onda stalno jede travu kada su vani i dobro mu je. Molim vas ako mi možete dati kakav savjet ili preporučiti što da radim. Ne bih voljela da koristi medicinsku hranu ako to stvarno nije prijeko potrebno. Zahvaljujem, Daniela

O: Gastrointestinalne bolesti uključuju svaki poremećaj koji pogoršava probavu, apsorpciju ili prolaz hrane kroz želudac ili crijeva.

Općenito o kruljenju u crijevima pasa pisala je kolegica mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med. ovdje.

Spomenuli ste kako ste primijetili da se poremetnje probave javljaju u intervalima od oko 8 dana. Ovakva se pojava može povezati i sa invazijom crijevnih parazita, na što treba obratiti osobitu pozornost u štenadi. Crijevni paraziti koji se najčešće javljaju kod pasa su gliste i trakavice. Ti unutarnji ili endoparaziti oštećuju crijeva tako što "ruju" po sluznici crijeva, mogu začepiti crijevo, sele se po organizmu oštećujući druga tkiva (jetra, pluća, mišićje najčešće, ali mogu dospjeti i u oko, srce, kosti i mozak). Klinički se uočavaju prvenstveno simptomi od strane probavnog sustava (povraćanje, proljev koji se izmjenjuje sa opstipacijom, napetim trbuhom čiji je volumen obično povećan, pa životinja djeluje kao da se prenajela, grčevima), ponekad pojačanom žeđi, a često i cviljenjem. U težim slučajevima invazije uočava se bljedilo sluznica, zaostajanje u razvoju, nedostatak apetita. Štence je preporučljivo čistiti od crijevnih parazita prvi puta već u dobi od 2 tjedna, a onda ponavljati svakih 14 dana do starosti od 3 mjeseca. Nakon toga čišćenje je potrebno ponavljati svaka 3 do 4 mjeseca.

Preporučujem Vam, ukoliko dehelmintizacija nije obavljena unutar posljednjih mjesec dana, da Vašoj kujici date neki od preparata za čišćenje, a što se hrane tiče ponudite Royal Canin Mini Junior Ultrasensible (dehidrirana hrana za štenad malih pasmina osjetljivije probave). Ukoliko se simptomi ne povuku, ljubimicu odvedite veterinaru na pregled kako bi se kao uzrok isključio neki ozbiljniji poremećaj probavnog sustava (upala gušterače, jetre i sl.).

Zatim, moram napomenuti kako jedenje trave u pasa predstavlja metodu olakšanja probavnih problema koji prate akutnu ili kroničnu upalu sluznice želuca. Nakon takve "prirodne terapije" pas se vraća u normalu i normalno nastavlja svoje dnevne obveze i igrice. Jedenje trave može biti i prekomjerno, u kojem slučaju ipak treba potražiti veterinarsku pomoć kako bi se dijagnosticirao uzrok gastritisu i prema tome preporučila odgovarajuća terapija i medicinska prehrana do stabilizacije probavnih funkcija.

Što je dovelo do normalizacije probave u psića Vaše poznanice na žalost možemo samo pretpostavljati, ali u svakom slučaju nadam se da će se probava Vaše kujice stabilizirati slijedeći navedene preporuke. 

OZNAKE: