albert finta


Odgovara:
Albert Finta, dr. vet. med.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Imam kujicu maltezera staru godinu i pol. U zadnje vrijeme je počela imati nekakvih problema sa želucem ili crijevima. Naime, dosta učestalo joj jako krulji u želudcu i tad traži ići van kako bi jela travu. U početku sam mislila kako to možda izaziva nešto što pojede (nažalost, voli pojesti sve što smrdi, od izmeta raznih životinja do gruda pokošene trave i sl.), no sad sve manje ta teorija drži vodu. Jučer je pojela dehidrat i kuhana pileća jetrica, i od jutra joj neprestano krulji. A ja ne znam kako bih joj više pomogla. Nekada to zna trajati i po cijeli dan, i u nekoliko navrata jede travu. Dodatno me zabrinjava to što u to vrijeme ima trzaje nogama, pa se često ustane i premješta nekoliko puta, imam dojam kao da ju to i boli. Možete mi ikako pomoći, dati mi savjet što u tim trenutcima činiti, dati joj jesti i piti (iako u tom vremenu apsolutno ništa ne konzumira osim trave). Srce mi se kida kad u neko doba noći čujem da joj tako jako krulji u želucu. Inače je hranim sa Eukanubom za osjetljivu probavu i uglavnom piletinom i pilećim iznutricama.
Unaprijed hvala,
Karolina

O: Gastrointestinalne bolesti uključuju poremećaj koji pogoršava probavu, apsorpciju ili prolaz hrane kroz želudac ili crijeva. Želudac i crijeva su dijelovi probavnog sustava kojim upravlja vegetativni ili autoimuni živčani sustav.

Pokreti želuca su složeni i sastoje se iz pokreta praznog želuca ili pokreta gladi, pokreta fundusnog i pilorusnog dijela želuca, te pokreta pražnjenja. Poremećaji pokreta manifestiraju se kao ubrzanje pokreta ili usporenja pokreta.

Povećanje tonusa i pokreta želučanog zida sreće se kod uzimanja hladne hrane ili vode, nepravilne prehrane, upale sluznice i dr. Ubrzanje crijevnih pokreta se javlja kod grešaka i ishrani, naglih promjena vrste hrane, upala različite etiologije. Jedan od uzroka može biti invazija crijevnim parazitima, a najčešći su gliste i trakavice. Unutarnji paraziti oštećuju crijeva, mogu začepiti crijevo, sele se po organizmu oštećujući druga tkiva. Prvo se očituje simptomima od strane probavnog  sustava (povraćanje, proljev).

Jedenje trave u pasa predstavlja metodu olakšanja probavnih problema koji prate akutnu ili kroničnu upalu sluznicu želuca. Nakon toga pas se vraća u normalu i dalje nastavlja svoje igrice. Bitno je obratiti pažnju na izgled izmeta jer bi promjena konzistencije i količine izmeta bila konkretniji pokazatelj.

Svakako Vam preporučam da se obratite veterinaru, koji će na temelju kliničkog pregleda ustanoviti uzrok i započeti s adekvatnom terapijom.

OZNAKE: