Povratak

Krv u mokraći psa - kronična upala mjehura, cistitis i ostali uzroci

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam samojeda starog 6 god i teškog 32 kg i dijagnosticirana mu je kronična upala mjehura i cista na prostati za lijek mu je propisan augmentin od 1 g po pola tablete svakih 12 sati (ovo je treći tjedan liječenja).  Pas i dalje mokri krv i, štoviše, počelo mu je kapati i kad ne mokri, tj. kad se digne. Prilažem nalaz mokraće i nalaz krvi. Još mu dajem uz to Uvin čaj pola litre dnevno. Marko

O: Krv u mokraći najčešće je posljedica cistitisa, ali može nastati i zbog drugih stanja, između ostalog i zbog cista na prostati koje mogu sadržavati krv (zovu se hemaciste).

Kronične upale mokraćnog mjehura zahtjevne su u smislu liječenja, prvenstveno zato što samo liječenje dugo traje i zato što je nužna aktivna uloga vlasnika životinje.

Antibiogram je indicirano napraviti zbog antibiotske terapije koja traje 6 tjedana, a ponekad i duže. Treba znati da postoje faktori koji čine organizam podložnijim za nastanak kroničnog cistitisa poput metaboličkih poremećaja ili primjene kortikosteroida.

Znaci kod kroničnog cistitisa mogu varirati od blagih, jedva primjetnih do markantnijih uz prisustvo boli i izostanak apetita.

Samo prisustvo krvi u mokraći može biti posljedica trombocitopenije i upale prostate te eventualnih tumora na donjem dijelu mokraćnog sustava, uključujući i sam mjehur, pa je to potrebno isključiti.

Naravno, mokraćne kamence kao najčešći uzrok pojave krvi u mokraći,odmah treba isključiti.

U svakom slučaju, suradnja s Vašim veterinarom je nužna za uspješan nastavak liječenja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr