Povratak

Krv u stolici i rijetka dlaka kod udomljenog šteneta

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Jučer sam udomila mješanca starog cca 2,5 mjeseca. Upozorili su me na to da je primao terapiju (u obliku tableta) zbog stolice u krvi. Za nekoliko dana imamo zakazanu kontrolu, ali zanima me i vaše mišljenje. Štene nije previše aktivno, većinom samo spava, malo je uplašen ali to je sasvim normalno. Ne pije previše, jede umjereno, a i dalje ima krvi u stolici (manje količine do srednje), s time da je prije par sati iskakao samo krv. Vidjela sam njegovu sliku kada su ga tek primili u azil, bio je deblji i imao je više dlake nego sada; na nekim mjestima ima jako, jako malo dlake. Zanima me ima li parvovirus, ako da, što mogu učiniti da ga u potpunosti izliječimo i zašto mu fali dlaka?
Unaprijed hvala. Paola

O: Općenito prisutnost veće količine krvi u stolici šteneta upućuje na ozbiljnije poremetnje zdravlja.

Klinički se ovo stanje naziva hematohezijom, a općenito upućuje na simptom značajnijih gastrointestinalnih poremetnji, no simptom je i u slučajevima poremetnji u zgrušavanju krvi.

Uzroci pojave krvave stolice u štenadi su brojni: bakterijske infekcije s vrstama Clostridium i Salmonella, alergije na određene aditive iz hrane, emulgatore i masti, kontrakcije kolona uslijed traume ili upale, invazije crijevnim parazitima, prejedanje ili ingestija oštrih predmeta (kosti, plastika, igla i sl.), infekcija mikroorganizmom protozoom vrste Coccidia i Giardia, nagle promjene načina prehrane ili jedenje neadekvatne hrane, virusne infekcije poput parvoviroze i corona-virusnog proljeva,...

Više o parvovirozi u pasa možete pročitati u već ranije objavljenom odgovoru kolegice, pod naslovom Parvoviroza i gubitak šteneta.

Što se tiče dlake Vašeg ljubimca, moram napomenuti kako alopeciju ili gubitak dlake karakterizira djelomični gubitak dlake, za razliku od linjanja kada dlaka ravnomjerno ispada po cijelom tijelu. Općenito, alopecija nastaje zbog nemogućnosti rasta dlake, uklanjanja dlake lizanjem i češanjem ili dlaka spontano ispada. Alopecija može imati više uzroka. Predisponirajući faktori za kožne bolesti su oni koji narušavaju epidermalni integritet kao što je češanje, udarac, visoka vlaga, prljavština, zapetljana dlaka, kemijska iritirajuća sredstva, vrlo niske ili vrlo visoke temperature te parazitarne infekcije. Nabrojenom mogu doprinijeti i faktori kao što je manjak pojedinih nutrijenata u prehrani (npr. vitamini - B kompleks, vitamin A; minerali - cink; esencijalne masne kiseline - omega 3 i omega 6) koji dovode do poremetnje zaštitne funkcije kože, ali i padu imuniteta organizma. Tako, već nedostatak masti u hrani uzrokuje suho perutanje kože, otpadanje dlake, tzv. parakeratozu. Opadanje dlake javlja se kao ograničeno ili kao prorjeđenje dlake cijelog tijela. Iz navedenoga može se zaključiti kako su brojni uzroci promjenama koje opisujete na koži Vašeg ljubimca, a općenito može biti posljedica i lokalne, ali i neke sistemske bolesti. Najčešći uzroci problema sa kožom su paraziti (buhe ili drugi vanjski paraziti), gljivične i bakterijske infekcije, alergije, stres, ozljede ili kombinacije navedenih uzroka.

U svakom slučaju, za točnu je dijagnozu a tako i pravilnu terapiju potrebno napraviti kliničku pretragu što će značiti da je ipak najbolje da Vašeg ljubimca odvedete na pregled kod veterinara. Za pretrage se možete obratiti i na Klinike Veterinarskg fakulteta. Prilažem Vam i broj centrale Veterinarskog fakulteta kako biste mogli na spomenutim Klinikama dogovoriti pregled: 01/ 2390 - 111.

Do odlaska u veterinarsku ambulantu, savjetujem Vam da držite ljubimca na toplom i prozračnom mjestu u kući i minimalizirajte stres. Možete mu ponuditi i neku od visokoenergetskih medicinskih hrana kako biste mu podržavali opću otpornost organizma: Purina Convalescence konzerva, Royal Canin Recovery pašteta, Eukanuba High Calorie konzerva, te Calo-pet pasta (Vetoquinol). Neku od navedenih hrana možete i razrijediti toplom vodom pa brizgalicom davati štenetu svakih dva do tri sata direktno na usta, a ako nabavite Calo-pet pastu primijenite je direktno u usta u obliku u kojem dolazi jer pastu nije potrebno razrijeđivati. Štenetu se može dati i ImmunoBoost (Newborn Animal Care) energetsku pastu koja se koristi za životinje u oporavku i to najčešće za mlade životinje da bi stekle potreban imunitet i dobile dodatnu pojačanu energiju. Osobito je preporučljiva kod avitalnih, oslabljenih mladih životinja, pothranjenih i bolesnih.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr