Odgovara:
mr.sc. Ljiljana Vrhovac Uzur , dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Kupili smo žensko štene labradora prije nekoliko dana. Kad smo ga doveli kući primjetili smo svježu krv u stolici i to pri kraju nužde. Zvali smo veterinara, ali on kaže da se ne zabrinjavamo, a ako bude duže trajalo da se javimo. Pas nema nikakvih drugih simptoma. Dobro jede, vesela je. Recite mi da li je potrebno nešto konkretnije napraviti?
Hvala, Anđela

O: Svježa krv u stolici porijeklom je iz stražnjih dijelova crijeva, dok tamna stolica ukazuje da je krvarenje porijeklom iz želuca ili prednjih dijelova crijeva.

Veće količine krvi ili obilnije krvarenje svakako su znak ozbiljnog stanja i životinju u što kraćem roku treba odvesti na veterinarski pregled.

Manje količine krvi mogu biti znak probavnih poremećaja benigne naravi. To su u mladih pasa najčešće oštećenja stijenki crijeva uslijed invazije crijevnih nametnika ili neprilagođenost relativno nezrelog probavnog trakta na određene vrste hrane. Stoga je veterinar kojeg ste kontaktirali zaključio da će se u novoj sredini, ujednačenom i pravilnom prehranom ova pojava povući.

Međutim, vrlo je važno štencu ponuditi što kvalitetniju i lakoprobavljivu hranu, kako biste mu omogućili što brži oporavak. U ponudi Pet centra je linija hrane namjenjena štencima s probavnim smetnjama (Puppy intestinal "Eukanuba") koja se preporuča upravo u ovakvim slučajevima.

Bilo bi dobro da saznate od uzgajivača je li štene tretirao lijekovima protiv crijevnih nametnika, koliko puta i u kojim vremenskim razmacima. Ovi podaci bit će dragocjen pokazatelj Vašem veterinaru koji će preporučiti kako dalje postupati.

OZNAKE: