Povratak

Krvarenje iz kirurške rane na području penisa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. med. vet.
Pet centar, Av. V. Holjevca 62 (Supernova), Zagreb

P: Moj pas je operisan zbog kamencica u penisu kako su nam rekli veterinari. Ostavljena mu je rana od operacije otvorena, na koju on urinira istovremeno kad i na polnom organu. Međutim, on gubi mnogo krvi tom prilikom. Oni su rekli da je to normalno i da će trajati nedelju dana. Normalno jede i pije vodu. Da li i Vi imate takvih slučajeva jer me strah da ne izgubi mnogo krvi. Doberman je u pitanju. Andrea

O: S obzirom na to da niste napisali dijagnozu od strane veterinara, kao i zbog nedostatka informacija vezano za stanje Vašeg psa, nažalost nisam u mogućnosti sa sigurnošću dati odgovor. Preporučujem Vam da se vezano uz Vaše nedoumice i dileme obratite Vašem ambulantnom veterinaru.

Krvarenja iz kirurške rane provedene na području penisa su prisutna kroz nekoliko dana u malom intezitetu. Vizualno izgledaju obilnija kod mokrenja, ali nisu stvarna jer je u mokraći prisutna krv. Bitno je da pas ne pokazuje potištenost, da konzumira hranu i da obavlja mokrenje.  U dogovoru s veterinarom možete po potrebi koristiti neki blagi antiseptik za ispiranje penisa i prepucija te antibiotsku mast, ali prvenstveno je potrebno, ako pas nije kastriran, spriječiti erekciju penisa te dolazak u kontakt s kujama u tjeranju kako se ne bi dodatno pogoršao i usporio oporavak. Također, ako pas liže ili gricka područje oko penisa, potrebno mu je staviti elizabetanski ovratnik dok se proces potpuno ne izliječi.