Povratak

Krvarenje iz anusa - pretrage i dijagnostika

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Dunja Vrdoljak v2


Odgovara:
Dunja Vrdoljak, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam ženku labradora staru oko 8-9 god (po mišljenju vet.) Udomila sam je sa ulice prije 3 god. i dosta se ugojila od tad, u poslednja 2 mjeseca se pojavilo tamnocrveno krvarenje iz anusa, stolica je normalna, pas je raspoložen, jede normalno. Vodila sam je kod vet.i popila je 3 kutije Amoksicilina, prvo jednu pa se to krvarenje na par dana smirilo posle joj je dao jos 2 kutije, popila je i to ali i dalje krvari. To nije obilno, vidim na repu i oko anusa i ponekad na jastuku na kojem spava, neprijatnog je mirisa i tamnocrveno. Zanima me Vase mišljenje šta bi moglo da bude? Vet. ambulanta u koju sam je vodila je najbolja kod nas, ali oni nemaju rješenje tako da ne znam šta dalje... Nije imala povišenu temperaturu nikako, samo je anus otečen i kao da sam primjetila da se muči sa obavljanjem nužde iako je stolica normalna, nema zatvor. Hvala unaprijed, Ivana

O: S obzirom na promjene koje navodite i situaciju u kojoj se pas nalazi, kao i činjenicu da je pas pregledan i terapiran, preporučam Vam da dodatnu pomoć potražite na klinikama Veterinarskog fakulteta u Zagrebu. Naime kako bi se došlo do dijagnoze i odgovarajuće terapije, od pomoći bi bile i dodatne pretrage poput nativnog RTG-a i RTG-a s kontrastom, eventualno UZV, te koprološka pretraga izmeta na parazite. Isto tako bilo bi tobro stolicu pregledati bakteriološki te načiniti antibiogram. Isto tako, s obzirom na dob Vaše ljubimice, bilo bi dobro izvaditi krv te načiniti kompletnu i biokemijsku krvnu sliku kako bi se dobio uvid u stanje unutarnjih organa. Palpacijom je moguće utvrditi stanje analnih vrećica te eventualnu prisutnost novotvorevina u perianalnom području. Isto tako, postoji mogućnost upale donjih partija crijeva.

Dobro je znati je li kuja sterilizirana, kako se krvarenje ne bi pomiješalo s krvarenjem iz rodnice, stidnice, maternice ili eventualno mokraćnog sustava.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr