Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Pas (shih - tzu) star 12 godina prije 2 dana je odjednom počeo dosta obilno krvariti iz penisa. Nije kastriran i nije se nikad pario, pod stalnim nadzorom je. Odveli smo ga veterinaru i dobio je antibiotike i neki lijek za zgrušavanje krvi. Sutradan ujutro, krpa koju sam mu zavezao da ne krvari po kući, je bila skroz natopljena krvlju i prilikom mokrenja mu je iscurio obilan krvavi ugrušak. Ponovo je kod veterinara dobio antibiotike i lijek za zgrusavanje krvi. Krv mu nije više curila sve do ujutro kada je opet bilo krvi na krpi, ali manje nego dan prije. Prilikom mokrenja prva 3 puta je išla samo krv, da bi nakon 4. puta iscurio krvavi ugrušak i poslije  toga je izlazila mokraća s malom količinom krvi. Jutros  je  bio  na  infuziji te

je primio vitamine B i C, kao i lijek za zgrušavanje krvi. Veoma sam zabrinut što nikako ne možemo zaustaviti krvarenje. Veterinar pretpostavlja da se povrijedio s unutarnje strane prepucija. Nikakve pretrage nisu rađene, a izvana nema nikakvih ozljeda. Temperatura mu je malo pala i iznosi 37,9. Nije htio jesti svoju hranu pa sam mu skuhao sinoć oko 200 g piletine i sve je pojeo. Vodu pije. Većinu dana samo spava, ali to i inače radi. Čak traži i u šetnju da ide, ali puno kraće šetamo nego inače, vjerovatno zato što je umoran. Možete li mi vi nešto konkretnije reći, u čemu je možda problem?
Hvala unaprijed, Hrvoje

O: O krvi u mokraći i iz spolovila pisala je kolegica Vlatka Erman, dr. vet. med. ovdje.

Prisutnost krvi u mokraći naziva se hematurija. Nastaje sekundarno zbog gubitka integriteta endotela urinarnog trakta, nedostatka faktora grušanja krvi ili trombocitopenije. Zahvaćeni sustavi su bubrežni/mokraćni i reproduktivni. Najčešće je familijarno u mladih pasa i zbog neoplazija u starih.

Kliničkim pregledom može se naći pipanjem masa u pacijenata s neoplazijom, bol u trbuhu, bolna prostata u mužjaka i točkasta krvarenja u pacijenata s poremetnjama grušanja krvi.

Uzroci mogu biti sistemski, kao koagulopatija, trombocitopenija (smanjen broj trombocita) i vaskulitis (upala krvnih žila). Od gornjeg mokraćnog sustava anatomski bolest cističnih bubrega, metabolički kamenci u bubregu, neoplastički bubrežni limfom, adenokarcinom i hemangiosarkom. Infekciozni uzrok je leptospiroza i druge bakterije. Upalni uzrok upala glomerula bubrega te trauma.

U donjim mokraćnim putevima uzrok može biti anatomski, kao malformacije mokraćnog mjehura, metabolički mokraćni kamenci, neoplazije karcinom, limfosarkom, infekciozni bakterije, gljivice, upalni benigno povećanje prostate i trauma.

Vađenjem krvi može se naći trombocitopenija i anemija u nekih pacijenata, azotemija (povećanje ureje), kristalurija (kristali) kod kamenaca. Od drugih testova može se napraviti određivanje vremena grušanja, bakterijsku kulturu urina i pretraga ejakulata kod bolesti prostate.

Ultrazvuk i rentgen također pomažu u postavljanju dijagnoze.

Svakako treba napraviti detaljnije pretrage da se ustanovi što je točno uzrok.

OZNAKE: