Povratak

Krvarenje kuje u periodu oporavka nakon operativnog zahvata sterilizacije

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
martina k


Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. med. vet.
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Prije 24 sata moj pas imao je operativni zahvat pri čemu je izvršena sterilizacija. 13 sati nakon zahvata počela je krvariti iz rane i krvarenje je bio poprilično obilno. Odmah sam pozvala veterinara koji mi je rekao da je to normalno i da krvarenje dolazi iz mišića koji su povrijeđeni prilikom šivenja. Psu je zatim dao neku injekciju od koje se umirila, a krvarenje prestalo. Nakon toga pas cijeli dan spava i nije zainteresovan ni za šta. Zanima me da li je to normalan post operativni tok i da li je ponašanje psa odgovarajuće. Unaprijed hvala na odgovoru. Almedina

O: Kod sterilizacija kuja koje su u periodu ili fazi tjeranja javlja se pojačano krvarenje nakon kirurškog zahvata te su moguće slične situacije kao kod Vas. Također, ako se koristi klasična anestezija i sedacija, potrebno je 24 sata da se u cirkulaciji smanji koncentarcija istih. Naši pacijenti, psi i mačke, ne podnose jednako anesteziju, javlja se mučnina, nekoordiranost pokreta, povraćanje, dosta spavaju... Stanje se poboljšava nakon dva dana, uz pomoć pripravaka za oporavak (ubrzavaju zaraštavanje rane, potiču apetit) kao što je a/ d (Hill's), Recovery (Royal Canin) ili Covalescence (Purina). Navedeni pripravci dolaze u limenkama, pjenastog su sadržaja kako bi ih pacijenti što lakše ih pojeli, ne opterećujući želudac i krvotok.
 
Stanje Vaše ljubimice treba pratiti i kontrolirati. Vlasniku  je najlakše pratiti boju vidljivih sluznica, oka i desni. Ako su sluznice plavkaste, umjesto roskaste, to znak je nedovoljne cirkulacije ili krvarenja – u tom slučaju nužne su infuzije i dodatne terapije (vitamini, potpora jetri i krvotoku). Uz još jednu napomenu da anestezija ruši ili snižava tjelesnu temperaturu te se pacijenti nakon kirurškog zahvata moraju držati u toplim, tihim i ugodnim prostorijama do oporavka ili podizanja na noge i normalnog hoda. Budite u kontaktu s veterinarom koji je izvršio zahvat u slučaju da primjetite da se stanje ne popravlja, a najbolji znak opravka  je pijenje vode i konzumiranje hrane bez prisile.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr