Povratak

Krvarenje psa iz nosa nakon slučajnog udarca

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan vesovic


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Hvala na vašem prijašnjem odgovoru. Želim vam reći da su svi nalazi urađeni i da je Q veseo i dobro jede. Jedino što mu još nije prestalo povremeno teći krv iz jedne nozdrve. Prilikom moje posjete sinovom ljubimcu ja sam bila prisutna kad je on bio veoma razigran u jednoj livadi i šumi. Trčeći u igri sa drugim psom, u trku je sa leđa u noge udario nenadano mom sinu koji je razgovarao sa drugim vlasnikom psa i oborio čak moga sina sa nogu. Kako dugo je očekivati povremeno curenje iz nosa u slučaju tako jakog sudara? Sa poštovanjem i zahvalnošću, Mina

O: Kao što sam u prethodnom odgovoru naveo, različiti uzroci krvarenja imaju različito trajanje i različite prognoze. Tako, krvarenja kao posljedica površinskih ozljeda (udarca, padova,..) prolaze kroz nekoliko desetaka minuta (ako je riječ o manjim površinskim ozljedama) ili kroz nekoliko sati (ako su to veće ozljede i iziskuju prikladnu veterinarsku obradu). U svim drugim slučajevima, krvarenja kao i njihova pojavnost oscilira ovisno o uzroku krvarenja.

Ovdje je bitno napomenuti da je svako krvarenje potrebno što prije zaliječiti i mirovanjem osigurati dovoljno vremena za potpuno cijeljenje krvnih žila kao i okolnog područja. Stoga, ako je bila riječ o krvarenju uzrokovanom udarcem, potrebno bi bilo maksimalno reducirati aktivnost ljubimca kroz 7-10 dana. Na takav način se može prevenirati dodatna krvarenja kao i oštećenja okolnog tkiva (nedostatna oksigenacija i prehrana tkiva dotičnom krvnom žilom, osjetljivost sluznice nosa,...) kao i osigurati prikladno cijeljenje ozlijeđena područja.

U svim drugim slučajevima liječenje, trajanje liječenja kao i prognoza se dovodi u direktnu vezu s postavljenom dijagnozom.

Zbog svega prije navedenog, ako i dođe do ponovne pojave krvarenja iz nosa, ponovno Vam savjetujem da se direktno s ljubimcem obratite svojem veterinaru ili na Klinike za unutrašnje bolesti (interna) Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, Heinzelova 55.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr