Povratak

Krvava, sluzava i proljevasta stolica štenca usprkos dijetalnoj prehrani

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
jerko spralja


Odgovara:
Jerko Špralja, dr. med. vet.
Pet centar, Kralja Petra Svačića 61, Osijek

P: Imam shih tzu-a starog 4 mjeseca. Došao je k nama kada je bio stra dva mjeseca. Obavio je sva cijepljenja. Stolica mu je inače bila mekša, a unazad zadnja tri dana ima proljev sa sluzi i krvi. Jede Bosch hranu za štence. Kada mu je počeo proljev stavili smo ga na dijetu (kuhana riža, probiotik i kuhana piletina) i davali mu pola teblete carbomeda. Međutim ni to ne pomaže. Zvala sam veterinara koji mi je rekao da psić ima najvjerojatnije osjetljiv želudac i da bi to mogla biti posljedica odbijanja od majčinog mlijeka. Obzirom da proljev traje već 4 dana prilično sam zabrinuta. Što napraviti? Hvala lijepo, Ivana

O: Iz opisa zdravstvenog stanja Vašega ljubimca, čini se da je situacija ozbiljna s obzirom da i sa dijetalnom hranom (riža, piletina s probioticima) psić i dalje ima krvavu, sluzavu, proljevastu stolicu, a po Vašem navodu je i vakciniran. Pojava proljeva kod Vašeg ljubimca može biti posljedica parazitarne, bakterijske, virusne infekcije, alergija na hranu, neprimjerene prehrane za tu dobnu kategoriju ili metabolički poremećaj.

Prvo što bi trebalo učiniti kod proljeva je pridržavati se strogog posta (od 24h), dok vodu možete davati u manjim količinama, češće, kako je pas ne bi ispovratio (ukoliko se radi o gastroenteralnom poremećaju, radi bolesne iziritirane sluznice) što će životinju dodatno iscrpljivati. Nakon posta, možete početi davati male količine dijetalne hrane (kuhana riža sluzave konzistencije, uz dodatak kuhane piletine bez kožice i kostiju), fermentirane mliječne proizvode ili koristiti medicinsku hranu namjenjenu za životinje sa gastrointestinalnim poremećajima od poznatih proizvođača: Royal Canin, Hill's, Purina, Eukanuba. Postupno  povećavajte količinu hrane,a smanjujte broj obroka.

Svakako se savjetujte sa Vašim veterinarom u vezi liječenja, koje je neophodno ukoliko proljev bude i dalje prisutan. Po potrebi se uvodi i ambulantno liječenje otopinama glukoze i elektrolita intravenozno kako bi se spriječila dehidracija koja može rezultirati uginućem kao i antibiotska terapija protiv gastroenteričnih infekcija, koju možete upotpuniti sa preparatima koji imaju zaštitnu ulogu u obnovi sluznice crijeva, a to su Florentero u obliku tablete ili paste koje se koriste za obnovu crijevne mikroflore, kao i Dia dog and cat tablete koje sadrže kompleks ekstrakta za regulaciju poremećene crijevne apsorbcije (voćna komina, natrij klorid, natrij citrat, pomoćni biljni sastojci). Ove proizvode kao i medicinsku hranu možete pronaći u ponudi Pet centar dućana na odjelu veterinarske ljekarne.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr