Povratak

Krvave ranice na koži psa / Kožne promjene i autoimune bolesti

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imao ženku pit bulla staru 10 mjeseci. U ponedjeljak smo zamijetili da na glavi ima malu okruglu krvavu ranicu te ju nismo shvaćali ozbiljno pošto se zna provlačiti kroz ogradu dok lovi mace te se zna i ogrebati. U utorak joj se pojavila i druga ranica na glavi nasuprot prve te misleći da se opet ogrebala zezali smo se da su joj počeli rogovi rasti jer je mali vrag, ali kada smo u utorak navečer i srijedu ujutro primjetili da iste takve ranice ima i po nogicama zabrinuli smo se i pozvali lokalnog veterinara. Također jednu ranicu ima i na usnici. Dečko je na internetu čitao nešto o takozvanoj demodikozi, ali danas nam je veterinar rekao da postoji mogućnost da je nekakav herpes i rekao da kupimo hipermangan i operemu je u njemu te da joj kupimo enroxil tbl 150mg i probamo te ranice mazati s kremom triderm te ako joj to ne prođe, vidjet ćemo što dalje. Ali mi želimo još pokoje mišljenje jer ne želimo čekati da joj se stanje pogorša ne znajući o čemu se radi pa Vas pitam za savjet. Također ćemo otići u veterinarsku stanicu čuti i njihovo mišljenje. Također je veterinar spominjao i mogućnost nekakvog tumora, ali ne vjerujemo da je o tome rijecč. Htjeli bi čuti više misljenja prije nego što joj damo ikakve lijekove jer ne želimo postupiti krivo i izgubiti je.

Uredno je cijepljena, veći dio dana i cijelu noć je u kući, uredno se hrani i kupa, redovito ide u šetnje i do ponedjeljka je bila takoreći potpuno zdrava. Ranice su slične ovoj prikazanoj na slici u prilogu. Unaprijed hvala na savjetu.

O: Promjene koje ste opisali i koje se vide na slici mogu ukazivati na više različitih dermatoza, odnosno na više različitih etiologija. Dermatitisi mogu biti na parazitarnoj osnovi (npr. demodex je jedan od parazita koji stvara probleme kod štenaca i mladih pasa koji su lošeg imunitetnog statusa), bakterijske etiologije, prouzročeni disbakteriozama kože i posljedičnog bujanja gljivica, alergijske etiologije ili kombinacija alergijske i bakterijske infekcije.

Dijagnoza se postavlja na temelju anamneze, dermatološkog statusa (kožnih promjena) te laboratorijskih pretraga.  Bakterijske infekcije mogu se očitovati kao površinska pioderma, duboka pioderma, impetigo, hot spot. Endokrinološke bolesti također mogu biti praćene kožnim simptomima, kao i autoimune bolesti.

Neke od autoimunih bolesti na koje se također pažnja treba usmjeriti su sljedeće:

Pemphigus kompleks:
- pemphigus vulgaris (intraepitelne vezikule i sekundarne erozije i ulceri na sluznici usta i koži izloženoj mehaničkim utjecajima, najteži oblik),
- pemphigus foliaceus (mjehurići koji brzo prelaze u gnojne prištiće na nosu, ušima, oko očiju, na vratu, ventralnom dijelu trbuha, mekušima,najblaža forma),
- pemphigus vegetans i pemphigus erithematosus (blaže promjene koje rijetko dovode do sistemskih promjena).
Dijagnoza svih pemphigusa postavlja se na osnovi anamneze, fizičkog pregleda i biopsije kože. Terapija traje dugo i sastoji se od peroralne aplikacije visokih doza glukokortikoida. U nekim slučajevima traje i doživotno.

Bulozni pemphigoid je rijetka bolest u pasa koje se manifestira oštećenjima kože i sluznice usta.

Sistemski lupus eritematosus je autoimuna, multiorganska bolest pasa za koju postoji izvjesna genetska predispozicija, a etiologija je multifaktorijalna i na nastanak bolesti utječu virusne infekcije, hormoni i UV zračenje. Dolazi do poremećaja u imunosnoj reakciji i kao posljedica vezanja antigena i protutijela stvaraju se imuni kompleksi koji se talože u raznim tkivima i koži i dovode do oštećenja. Simptomi su sistemski i lokalizirani na glavi i stražnjim ekstremitetima.

Diskoidni (lokalizirani kutani i fotosenzibilizirani) dermatitis se manifestira promjenama na glavi koje se na suncu pogoršavaju.

Važno je spomenuti i dermatitise na alimentarnoj osnovi, kao posljedicu nedostatka nezasićenih masnih kiselina, disbalansi nekih minerala, nedostatak vitamina.

Moj savjet je da surađujete s Vašim veterinarom, da se naprave sve potrebne pretrage i da probate sa terapijom koju je veterinar propisao.

Ono što Vi možete dodatno napraviti je da hranite Vašu ljubimicu kvalitetnom medicinskom hranom kao potporu koži, npr. Purina Hypoallergenic, Eukanuba Dermatosis, Royal Canin Hypoallergenic i Skin support, Hill`s z/d i d/d patka, losos, divljač ili janjetina ili hranom za pse s osjetljivom kožom, npr. Brit Care i Alleva riba ili patka, te mu dodavati dodatke prehrani koji sadrže omega-3 i omega-6 masne kiseline, cink, biotin, vitamin C i E (npr. Anivital Caniderm, Canina Petvital Dermcaps, Vetoquinol Dermanorm, Dermafit...) kojima ćete povećavati otpornost kože.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr