natasa loncar


Odgovara:
Nataša Lončar, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam kuju francuskog buldoga. Imala je treće leglo 29.09.2013., poslije toga je cijelo vrijeme krvarila, sluzava krv joj je išla pa mi je moj veterinar savjetovo sterilizaciju. Pošto je već  3 mj. prošlo od okota, sterilizirao sam je 27.12.2013. i bilo je sve normalno 5 dana i sada je opet počela curiti sluzava krv. Dobivala je antibiotikee i i kontrolirali smo mokraću i sve je u redu, imala je samo povišenu temperaturu i za to je dobila inekciju. Pa me  zanima da li je opasno i šta bi to mogo biti? Hvala! Danijel

O: Krvavi iscjedak nikad ne upućuje na normalno stanje te se uvijek mora shvatiti ozbiljno.

Iz Vašeg upita nisam uspjela razumjeti dali je kujici napravljena ovariohisterektomija, tj. je li izvađena maternica zajedno s jajnicima ili su izvađeni samo jajnici. Iako je sterilizacija kuja rutinski operativni zahvat uvijek postoji mogućnost komplikacija. Krvarenje je najčešća komplikacija i to kod pasa težih od 25 kg, ali se obično javlja još intraoperativno pa takvo krvarenje operater odmah uoči.

Tada se obično i vlasnika upozori da kuja mora mirovati barem 24 sata nakon zahvata. Ponekad je teško prisiliti psa da miruje nakon operacije, posebno ako se ne radi o kućnom psu. Moguće je da kod naglog pokreta ili skoka dođe do komplikacija u smislu krvarenja, a tada je nužno što hitnije zatražiti pomoć veterinara.

Povišena tjelesna temperatura obično je znak infekcije tako da ne bi bilo loše napraviti dodatne dijagnostičke pretrage (kompletnu krvnu sliku, RTG).

Također, jedna od komplikacija je javljanje spolnog ciklusa iako je ženka sterilizirana. Do toga dođe ako pri odstranjivanju jajnika nešto tkiva jajnika zaostane. Iako su krvne žile koji opskrbljuju to tkivo podvezane, može doći do revaskularizacije i do izlučivanja spolnih hormona. U tom slučaju ženka će pokazivati sve simptome tjeranja.

Bez obzira na to o kakvoj se komplikaciji radi, uputno je nekoliko dana poslije zahvata biti u kontaktu sa veterinarom, kako bi mogao procijeniti ide li sve kako treba ili je potrebna intervencija. Stoga Vam svakako savjetujem da se obratite Vašem veterinaru te u dogovoru s njim dalje djelujete.

OZNAKE: