petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Na svom labradoru sam već i prije otkrivao te kvržice oko lopatica prednjih nogu pa mi je lokalna veterinarka rekla da je to vjerojatno nakupina mliječne kiseline, no zanima me da li postoji mogućnost da su te kvržice tumori ili nešto drugo? Moj 11-mjesečni labrador šeće 2 puta dnevno svaki dan, cca sat vremena po šetnji, jede 2 puta dnevno (keksiće samostalno ili miješano s konzervicama ili kuhanu hranu), prosječne je kilaže (cca 30-32kg), ne boli ga u slučaju masaže dotičnih kvržica, pa me zanima me i da jesu te kvržice nakupine mliječne kiseline, što mi je činiti? Da li da smanjim obim ili broj šetnji po danu, ili da i dalje pokušavam razbiti te kvržice masažom ili da jednostavno to ignoriram? Hvala. Krešimir

O: Miogeloze odnosno fibrozitis mišića pojavljuje se lokalno kao reakcija (upala) mišićnog tkiva na neodgovarajuće opterećenje, traumu, naglo rashlađenje, pretjeranu toplinu ili vlagu, virusnu ili drugu infekciju, mikrotraume i prenaprezanje mišića. Zbog nastale napetosti tonus mišića je pojačan i dugotrajan. Najčešće je zahvaćena muskulatura među lopaticama, te u nekim slučajevima i mišići lumbalnog dijela.

Simptomi koji prate mišićne fibrozitise su: bol, ukrućenost i osjetljivost na dodir (palpaciju) u strukturama vezivnog tkiva koje objektivno izgledaju normalno, te pojava kvržica (nakupina mliječne kiseline) koje se laganom masažom mogu "razbiti", radi razmekšavanja lokalnih promjena u mišićima, poboljšanja cirkulacije i smanjenja mišićnog spazma.

Osim miogeloza u pasa se kvržice u potkožju mogu dijagnostički obraditi i kao lipomi, dobroćudni tumori masnog tkiva koji se pojavljuju na koži ili u potkožju. Mekane su, okruglaste, bezbolne mase, nešto češće prisutni ispod kože, no ponekad se prošire između vezivnog u dublja tkiva i mišiće. Obično su benigni; ne inficiraju okolna tkiva, ne metastaziraju u druge dijelove tijela. Narastu do određene veličine i kao takvi ostaju. Većinu lipoma nije potrebno odstranjivati.No, povremeno lipomi narastu u tolikoj mjeri da ometaju normalnu funkciju tijela psa, tako da je indicirano kirurški ih odstraniti.

Kvržice koje se osjete na površini kože psa mogu biti i začepljene lojne žlijezde. Ovakve ciste mogu biti sastavljene od staničnog detritusa ili samo tekućine (ponekad prsnu same od sebe, zacijele i više se ne pojave). Ostale postaju kronično iritirane i inficirane, te se moraju ukloniti.

Također, može biti riječ i o inficiranim dlačnim folikulima te apscesima, kod kojih je prilikom pritiska na tvorbu prisutna bol.

Apscesi - nakupine gnoja na mjestu ranice ili uboda epidermalne inkluzione ciste - čvrste kvrge ispod površine kože. Iz njih se može cijediti sadržaj ili se mogu inficirati histiocitomi - kvržice ispod kože oblika gumba koje brzo rastu po cijelom tijelu, a obično se javljaju u mlađih odraslih pasa.

U svakom slučaju, terapija se usmjeruje ovisno o postavljenoj dijagnozi.

U slučaju Vašeg ljubimca, najbolje je da pratite stanje, promatrate mjesta gdje se kvržice pojavljuju da li su one perzistentne, ili su uvijek na drugim mjestima, lagana masaža svakako ne može škoditi. Šetnje ne morate ukinuti ali probajte smanjiti intenzitet u smislu da jedna šetnja u danu bude više intenzivnija (bacanja loptice, frizbija ili neke slične aktivne igračke) koja će na povratku kući biti laganim hodom, a druga šetnja više relaksirajuća sa više hodanja i zagrijavanja, a manje istrčavanja. Ukoliko se pokaže da smanjenje intenziteta funkcionira, ukoliko budete htjeli povećavati intenzitet šetnji radite to postepeno (kao i fitness program za nas ljude, sa zagrijavanjem, istrčavanjem, te relaksirajućom šetnjom na povratku kući kako bi se mišići istegnuli i opustili).

OZNAKE: