zdravka_rumiha1

 
Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam kuju zlatnog retrivera koja se okotila prije četiri dana. Štenci su dobro, sisaju, ali kuja odbija hranu od dana prije okota. Ne znam je li to normalno? Molim za pomoć.

Unaprijed hvala! Marija


O: Komplikacije koje se mogu javiti tijekom gravidnosti i porođaja u kuja nisu osobito česte, no ukoliko se jave obično predstavljaju značajniju poremetnju zdravstvenog stanja te kao takve nerijetko zahtijevaju hitnu veterinarsku pomoć.

Prema Vašim navodima samo ste primijetili odbijanje hrane u kujice. Normalna je pojava dan prije okota da kuje ne uzimaju hranu, no apetit se svakako vraća na dan okota i obično je pojačan u sljedećim danima kao reakcija na pojačane potrebe organizma za hranjivim tvarima i produkcijom dovoljne količine mlijeka za potomke.

No, kako i četiri dana nakon okota kujica ne uzima hranu, u obzir treba uzeti ovaj simptom kao prvu naznaku komplikacija zdravstvenog stanja. Odbijanje hrane je opći simptom bolesti a obično se javlja i sa drugim općim simptomima (groznica, povišena temperatura, omamljenost...).

Porod za organizam kuje predstavlja izniman napor i stres te svakako može pogodovati ispoljavanju pritajene infekcije slabljenjem imunološkog sustava.

Osim toga, pri porodu je  prisutna jaka bol koja sama po sebi dovodi do nedostatka želje za uzimanjem hrane.

Neovisno o navedenome, nakon okota se može javiti upala maternice koju, osim gubitka apetita, prati i povišena tjelesna temperatura, iscjedak iz vagine neugodna mirisa, izostanak glasanja, gubitka interesa za štenad te redovito i smanjena produkcija mlijeka. Upala maternice ili metritis se obično javlja dan do dva nakon okota, a stanje je koje zahtijeva pružanje pomoći u veterinarskoj ambulanti.

Zatim, sljedeća komplikacija koja se može javiti u kuja nakon okota je eklampsija, a nastaje uslijed nedostatka ili slabe resorpcije kalcija. Pri eklampsiji se uočavaju simptomi nervoze i nemira, slabog interesa za štenad, ukočenog i bolnog hoda, smanjenog apetita ili odbijanja hrane, spazma mišića, nemogućnosti stajanja, povišene tjelesne temperature, napadaja. Eklamspija se obično javlja u prva tri tjedna nakon okota a pri prvoj pojavi simptoma pomoć treba potražiti u veterinarskoj ambulanti.

Sljedeća komplikacija je mastitis ili upala mliječne žlijezde, o čemu je više pisala kolegica Tanja Krulc, dr.vet.med. ovdje.

No, osim ozbiljnih poremetnji zdravlja, odbijanje hrane se u nekih kuja javlja iz sasvim bezazlenih razloga kao što je nuđenje nove hrane koja joj se ne sviđa ili problemi ponašanja (preseljenje, novi ljubimac, nova osoba i sl.).

Izuzetno je važno da kuja redovito uzima kvalitetnu hranu tijekom perioda dojenja kako radi vlastitog tako i radi zdravlja i prehrane štenaca.

Stoga, svakako, ukoliko opisani simptomi još nisu prestali, preporučujem Vam da se što prije obratite veterinaru. Zbog brojnih uzroka nedostatku apetita, problemu treba temeljito pristupiti: opći klinički pregled, uključujući i pregled usne šupljine (desni), auskultacija i palpacija trbuha, mjerenje tjelesne temperature i težine. Zatim, kompletna krvna slika i analiza urina kako bi se isključile neke bolesti unutarnjih organa, RTG snimka prsne i trbušne šupljine s naročitom pozornošću na reproduktivni sustav, te dodatne pretrage u ovisnosti o inicijalnim nalazima. Prema nalazima kompletnog pregleda preporučit će se odgovarajuća terapija i daljnja njega.

OZNAKE: