Dinko Kralik


 Odgovara:
Dinko Kralik, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Imam ženku mopsicu, staru 3 god. Vrlo je vesela, pokretna, voli puno hodati i trčati. Hranim je briketima Pro Plan losos, riža. Kujica nema više od 9 kg. Ne dajem joj često poslastice za pse, voli glodati goveđu kost, pojede sirovu mrkvu. Primjetila sam da se ponekad vuče, 'hoda' po guzi, rekli su mi da su možda u pitanju analni kanali. Danas sam primjetila, nakon što je obavila veliku nuždu da na izlaznom otvoru, na čmaru ima nešto slično hemeroidu. Izgledalo je kao da je upaljeno, crvenkasto, ali se kasnije povuklo. I dalje se vidi, izgleda kao čvorić. Molim Vas za savjet, postoje li i kod pasa hemeroidi? Što učiniti?
Tanja

O: Psi uobičajno nemaju hemoroide pa pretpostavljam da je posrijedi neki drugi problem, a to je najčešće vezano uz analne vrećice koje se nalaze perianalno. Naveli ste da ljubimica vuče stražnjicu po podu, a  to je često znak da su analne žlijezde u pitanju. Već kod same upale analnih vrećica (sakulitis) psi  počinju  vući stražnjicom po podu.

Najčešći uzrok crvenila, boli i otekline analnog područja bi bio apces analne vrećice. Ukoliko je Vaša ljubimca duže vrijeme imala proljev ili se jako naprezala prilikom pokušaja defekacije, može se dogoditi da dođe do prolapsa rektuma. Isto tako, postoji mogućnost da je posrijedi neki od tumora, najčešće je to perianalni adenom, ali kako ste naveli da je stara tek tri godine, to se uglavnom ne bi pojavilo u mlađeg psa.

U svakom slučaju, trebate odmah posjetiti veterinara, a u međuvremenu svo tkivo koje je izašlo iz rektuma treba održavati vlažnim fiziološkom otopinom ili vazelinom. Idealna bi bila Flogoderm mast koju možete kupiti i u našim dućanima ili neki drugi lubrikant jer će isušivanjem doći od oštećenja tkiva. Naime, prilikom čina defekacije, kako se mišićni sfinkter opusti, mogli biste vidjeti same analne vrećice ili samu sluznicu, koja ako je upaljena bi bila crvene boje, ali brine me to što se naveli da  se i dalje se vidi čvorić pa Vam svakako savjetujem da uz držanje vlažnim opisano tkivo što prije odete kod  vašeg veterinara.

Ovisno o tome što će Vaš veterinar otkriti i koja terapija će biti potrebna, porazgovarajte s njime o promjeni prehrane koja će sadržavati više vlakana i tako  će Vaša ljubimica imati formiraniju stolicu i samim time bolje istiskivati sadržaj analnih vrećica. Također, savjetuje se i pojačana tjelesna aktivnost (što po Vašem opisu njene aktivnosti ne bi trebao biti problem) za zatezanje mišićnog tonusa i češće davanje svježe vode da biste potakli Vašeg psa da pije više.

OZNAKE: