Povratak

Kupnja štenca u inozemstvu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Zanima me kako funkcionira kada netko želi kupiti štene u zemlji koja je članica EU i želi prenijeti u svoju državu, takoder članicu EU. Pošto sam dosta čitala o tome, ipak smatram da nisam našla najbolje odgovore i pišem Vam u nadi da ćete mi vi dati odgovore na neka pitanja. Znači, da želim kupiti štene od 2 mjeseca u Mađarskoj i želim prenijeti u Hrvatsku, da li trebamo zaista obaviti titar test ili je dovoljna samo putovnica sa obavljenim cjepivima?  Što trebam još znati o prelasku s kućnim ljubimcem preko granice unutar EU? Iskreno, meni bi putovnica trebala samo za prelazak sa štenetom i više ne bih putovala s njim preko granice. Psa ne bih planirala nositi na nikakve izložbe i zanima me je li i onda trebam uzeti štene s papirima? U jednu ruku je dobro uzeti štene s papirima (kako sam čitala) jer daje neku vrstu "garancije" za psa ako se slučajno razboli ili ne postane ono što je opisano, ali jesu li zaista nužni ti papiri? Unaprijed Vam zahvaljujem na odgovoru i pomoći. Lijepi pozdrav, Corinna

O: Prilikom prelaska granice Republike Hrvatske i neke od drugih članica zemalja Europske Unije moraju se poštivati odredbe o nekomercijalnom kretanju kućnih ljubimaca na teritoriju Europske Unije.

Pod nekomercijalnim kretanjem kućnih ljubimaca se podrazumijeva kretanje pasa, mačaka i tvorova, i to do pet komada kućnih ljubimaca, u pratnji vlasnika ili druge osobe koja je odgovorna za njih, uz uvjet da ti kućni ljubimci nisu namijenjeni prodaji, predaji drugom vlasniku ili u druge komercijalne svrhe. Njihovo kretanje mora biti potaknuto potrebom vlasnika s kojim i putuju u istom prijevoznom sredstvu.

Osim prije navedenih naputaka, za nekomercijalno kretanje ljubimaca unutar članica zemalja EU, ljubimac/ljubimci moraju posjedovati EU putovnicu i/ili veterinarski certifikat koje izdaju i podatke o njima evidentiraju i ovjeravaju veterinari ovlašteni od nadležnih tijela država iz koje dolazite (u ovom slučaju npr. Republike Mađarske). U putovnicu ili certifikatu moraju biti upisani svi identifikacijski podaci o životinji, cijepljenju protiv bjesnoće (od kojeg je prošlo najmanje 21 dan), a u određenim slučajevima o obavljenom testu određivanja titra protutijela i za neke zemlje članice EU potvrdu o tretiranju pasa protiv trakavice E. multilocularis.
 
Također, Vaš ljubimac mora biti odgovarajuće označen mikročipom koji odgovara ISO standardu 11784 ili 11785 (EU standard).

Ovdje bih izdvojio da odredbe Uredbi EU dozvoljavaju svojim članicama da donesu interne nacionalne propise kojima odlučuju hoće li dozvoliti na svoje područje ulazak psima, mačkama i pitomim vreticama mlađim od 12 tjedana i necijepljenim protiv bjesnoće. U slučaju da država članica Europske unije dozvoljava na svoje područje unos necijepljenih mladih pasa, mačaka i pitomih vretica iz drugih država članica Europske unije ili trećih zemalja prilikom nekomercijalnog premještanja kućnih ljubimaca moraju biti zadovoljeni sljedeći uvjeti:
- životinja mora biti označena mikročipom,
- mora ih pratiti odgovarajući identifikacijski dokument,
- životinju mora pratiti potpisana izjava od strane vlasnika ili ovlaštene osobe u skladu s trenutno važećim obrascima Uredbe Komisije EU da kućni ljubimci od rođenje do trenutka nekomercijalnog premještanja nisu imali nikakav kontakt s divljim životinjama prijemljivim na bjesnoću.

U skladu sa svim prije navedenim, savjetujem Vam da se obratite na adresu Ministarstva poljoprivrede, Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane, Planinska 2a, Zagreb ili kontaktirate svoju veterinarsku stanicu ili ambulantu. Uprava za veterinarstvo, ovlaštene veterinarske stanice ili ambulante posjeduju najnovije informacije vezane uz nekomercijalno kretanje ljubimaca te dobi između članica EU te Vas mogu detaljno instruirati što Vam je sve potrebno za nesmetani prelazak granice.

Rodovnica kod pasa ne garantira vlasniku da će njegovo štene - pas biti potpuno zdravo. Većina nasljednih mana se ispoljava u razdoblju od 5 do 12 mjeseci starosti. U tom periodu završava intenzivan rast kostiju, mišića, dlake, konstitucije, a također se ispoljavaju i neke nasljedne bolesti poput srčanih mana, displazija kukova, loši zagriz,...
 
Stoga, prilikom odabira štenca trebalo bi obratiti pažnju na njegovo ponašanje (veselost ili nujnost), pokretljivost, boju i sjaj dlačnog pokrivača, apetit, izgled vanjskih vidljivih sluznica (oči, nos, usta). Također se treba raspitati kod vlasnika pasa-roditelja od kojih su bolesti oboljeli ili ne, kako ih hrane, kako održavaju dlaku, kakvi su oni bili u periodu odrastanja (da li su lako učili ili su bili tvrdoglavi), koliko dnevno ih treba šetati ili istrčavati, kakvi su u kontaktu s malom djecom i gostima u kući, da li su alergični na određenu hranu ili lijekove. Sve prije navedeno može donekle potpomoći pri odabiru zdravog ljubimca kao i osiguravanju osnovnih preduvjeta za normalan rast i razvoj štenca.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr