Povratak

Kvržica na kralježnici mlade čivave

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Iris Pazanin


Odgovara:
Iris Pažanin, dr. med. vet.,
Pet centar, Put Mostina 8, Split

P: Imam čivavu staru 5 mjeseci. Brinem se, ne znam što je to – primjetila sam na sredini leđa, na kralježnici, ima izbočinu, kvržicu točno na kralješku. Brankica

O: Riječ je o psu najmanje pasmine na planeti. Vaš ljubimac je još u intezivnom razvoju. Kako raste psić, intezivno raste i skelet kojeg je kralježnica nosivi dio.

Kod tako male pasmine  izbalansirane hrana je iznimno  bitna. Hrana namjenjena najmanjim pasminama, kao što je čivava, ima balansiran omjer između kalcija i fosfora koji je nužan za pravilan razvoj kostura i koštanog tkiva. Životinje koje se ne hrane takvom hranom često razvijaju rahitis ili slične smetnje koštanog sustava. Također, svi ostali minerali i vitamini, koje sadrži spomenuta dehidrirana hrana, blagotvorno djeluju na razvoj kostura.

Kuglice koje ste napipali na kralježnici najvjerojatnoje nisu izvor nikakve patologije, za sada.

Najvjerojatnije se radi o normalnom okoštavanju. Bilo bi poželjno da za svojeg psa kupite preparate kalcija.

Postoje i benigni koštani tumori, osteomi, koji se mogu očitovati na način kao promjene u Vašeg psa, no kako je Vaš ljubimac još vrlo mlad, ne vjerujem da je riječ o tome.

Preporučujem Vam hranu namijenjenu za štence najmanjih pasmina, primjerice Royal Canin XS Puppy, Hill's Small and Miniature Puppy ili Brit Junior S. Također, predlažem preparat Kalcij u prahu (robna marka Canina) te uzimanje dodatne hrane bogate kalcijem kao što su fermentirani mlječni proizvodi, jogurt te mladi sir.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr