Povratak

Kvržica na vratu šteneta

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
MelanijaCelica


Odgovara:
Melanija Čelica, dr. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Imam psića starog 7 tjedana (mješanac pekinezera i pinča), danas sam primijetila po prvi put kvržicu veličine graška na vratu pa me zanima je li se trebam brinuti i je li opasno? Psić se normalno ponaša kao i uvijek... Marija 

O: Promjene na koži Vašeg šteneta koje opisujete mogu biti različite etiologije. Osim kvržica kao posljedice kontaktnog dermatitisa, u pasa se najčešće javljaju lipomi, kao kvržice na koži ili ispod kože. Lipomi su mekane, okruglaste, bezbolne mase, obično prisutne ispod kože, no ponekad se prošire između vezivnog u dublja tkiva i mišiće. Najćešće su benigni; ne inficiraju okolna tkiva, ne metastaziraju u druge dijelove tijela. Narastu do određene veličine i kao takvi ostaju. Većinu lipoma nije potrebno odstranjivati. No povremeno lipomi narastu u tolikoj mjeri da ometaju normalnu funkciju tijela psa, tako da je indicirano kirurški ih odstraniti.

Kvržice koje se osjete na površini kože psa mogu biti i začepljene lojne žlijezde. Ovakve ciste mogu biti sastavljene od staničnog detritusa ili samo tekućine; ponekad prsnu same od sebe, zacijele i više se ne pojave. Ostale postaju kronično iritirane i inficirane, te se moraju ukloniti.

Osim navedenog, na koži se mogu pojaviti slijedeće kvržice i izrasline: nekancerogene - ciste, bradavice, inficirani dlačni folikuli, hematomi kancerogene (mogu biti maligne) ili benigne naravi, a povremeno imaju oba svojstva.

Sve što sam nabrojala može izazvati promjene kao u Vašeg šteneta, prema tome dijagnostika u tom slučaju je jako zahtjevna. Terapija je jasna ako se uspije determinirati uzrok, u suprotnom liječenje je samo simptomatsko. Preporučujem Vam da kontaktirate svog veterinara kako biste dogovorili pregled ljubimca.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr