franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Danas sam primjetila na svom štenetu veliku kvržicu s desne strane čeljusti, kod kutnjaka. Nedavno, prije nekih mj. dana, bio je na operaciji čeljusti zbog male nezgode i namještavali su mu cijelu donju čeljust ako sam dobro informirana (jer tek sam ga dobila)... Sada me zanima koliko je situacija alarmantna i je li to neka upala zuba ili je to zbog operacije ? Pomozite ako znate, nisam trenutno u mogućnosti odvesti ga veterinaru... Gabriela

O: Pretpostavljam da se kvržica koju spominjete nalazi u usnoj šupljini. Na žalost, ne mogu Vam reći koliko je problem ozbiljan, i nadam se da razumijete zašto. Premalo je podataka za iznošenje konkretnog mišljenja, osim toga, pregled ljubimca u ambulanti temeljni je preduvjet za ocjenu stanja i iznošenje preciznog stava.

Iz ove perspektive, realno je iznositi pretpostavke i opće informacije o mogućim problemima. Kvržice u usnoj šupljini najčešće predstavljaju apsces, hematom ili tumor.

Apsces može biti vezan uz patologiju zuba, ali može doći i vezano za meka tkiva u usnoj šupljini, a može imati veze i sa zahvatom koji je izveden, kako navodite, prije mjesec dana. Najčešći su apscesi koji nastaju zbog oštećenja zuba, jer je time omogućen prodor bakterija. Radi se o gnojnoj upali koju obrana organizma lokalizira i to izgleda kao ograničena manja ili veća kvržica, ispunjena gnojem.Liječi se primjenom antibiotika i evakuacijom gnoja. Osim toga, nužno je detektirati primarni problem sa zubom i njega također liječiti. Ako je apsces vezan uz meka tkiva - desni, najčešći uzrok je ubod stranog tijela, čime započinje infekcija. Ovakve apscese je lakše i brže liječiti od onih koji su vezani uz probleme sa zubima.

Hematom je nakupljanje krvi u novostvorenoj šupljini, odnosno prostoru izvan krvnih žila. Nastaje obično vezano za traumatsko djelovanje - udarac ili strano tijelo koje izazove krvarenje. Liječi se ispuštanjem nakupljene krvi i kompresijom.

Tumori u usnoj šupljini mogu biti dobroćudni i zloćudni. Najčešći je epulis, koji predstavlja dobroćudni tumor desni oko zuba. Relativno je čest kod pasa, ali kod onih starijih, osobito nekih pasmina, poput boksera.

Niste naveli da li se kod Vašeg ljubimca promijenilo opće stanje; u svakom slučaju preporučujem da ga odvedete veterinaru na pregled, to je jedini način da mu se pomogne.

OZNAKE: