dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Zanima me, ako mi kuja (1 god. i 2 mj.) bude imala lažnu trudnoću, hoće li se u to vrijeme moći sterilizirati? Andrej

O: Sterilizacija je operativni zahvat kojim odstranjujemo reproduktivne organe (jajnike i maternicu) ovariohisterektomija. Zahvat se izvodi u fazi anestrusa (period spolne neaktivnosti) kada su spolni organi u mirovanju, otprilike 2-3 mjeseca nakon tjeranja. Zahvat se obavlja u općoj anesteziji te traje oko sat vremena što ovisi o veličine ženke i pristupačnosti jajnika. Nakon zahvata kujica mora mirovati. Hranu i vodu obično ne nudimo isti dan kada je operirana iako je oporavak vrlo individualan. Tako su neke kujice već za nekoliko sati na nogama te traže hranu.

Lažni graviditet je stanje u kojemu se kuja koja nije gravidna ponaša i iskazuje fizičke znakove tipične za graviditet.

Javlja se pred kraj diestrusa oko 60-og dana, što je ujedno i prosječno vrijeme trajanja fiziološkog graviditeta, i stoga nije čudno što vlasnici često zamijene ovo stanje s pravim graviditetom. Lažni graviditet je stanje koje je prolazno nije potrebna intervencija veterinara, svi gore spomenuti znakovi sami se povlače nakon 2–3 tjedna. Razlog za veterinarsku intervenciju postoji u težim slučajevima sa izraženim kliničkim znakovima, a u svrhu ubrzavanja njihovog nestanka.

Zbog hormonski uvjetovanih promjena na spolnim organima kuja u navedenom periodu, preporučam Vam da sterilizaciju odgodite. Nastalo stanje dovodi do jače prokrvljenosti cijelog genitalnog trakta te trbušne regije u kojoj se obavlje sam kirurški rez. U usporedbi s periodom van ciklusa (anestrija), povećana je mogućnost komplikacija zahvata u smislu krvarenja.

OZNAKE: