zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam kuju Zlatnog retrivera, staru 8 god. Prije 10 dana je sterilisana. 6 dan nakon operacije, krenula je da pravi leglo, vrti se u krug, grebe šapama o krevet, njuškom grebe po zemlji, kao da zatrpava nešto, kada uzme igračku, cvili i zavija i samo je nosa po kući... Ona je i prije imala lažne trudnoće, ali nikada nije u ovolikoj mjeri ovo radila pa me interesuje da li je to normalno i šta da radim, da li joj nekako mogu pomoći, trebam li nešto uraditi... Bilo kakav savjet je i više nego dobrodošao.
Unaprijed veoma zahvalna! Ivana

O: Činjenica da kuje pate od lažne trudnoće proizlazi iz njihovog normalnog prirodnog ponašanja u pomaganju preživljavanja štenaca u čoporu. U prirodi, samo su kuje na najvišem hijerarhijskom položaju davale potomke, a ostale su kuje produkcijom mlijeka pomagale u hranjenju štenaca. No, kod kuja kao kućnih ljubimaca ovo zna biti prilično neugodno, kako za vlasnika tako i za kuju. Lažna trudnoća ili pseudogravidnost je dosta česta pojava u kuja koje se nisu parile ili nisu koncipirale, a može se javiti u kuja bilo koje dobi.

Znakovi su obično vidljivi 4-9 tjedana nakon što je završilo tjeranje. U većini slučajeva vidljivo je povećanje mliječnih žlijezda i izlazak mlijeka na pritisak, iako neke kuje uopće ne proizvode mlijeko. Također, obično je vidljiva i promjena ponašanja kuje koja je promjenjivog raspoloženja, posesivna prema igračkama i nemirna. Mogu graditi i "gnijezdo" i/ili odbijati hranu. Povremeno se javlja i agresija. Kako je pseudograviditet posljedica poremećaja hormonalne ravnoteže u organizmu ljubimca, nerijetko je on i uzrok promjene ponašanja.

Treba imati na umu kako se hormoni u odraslih jedinki zadržavaju u cirkulaciji minimalno tri do četiri tjedna nakon operativnog zahvata, tako da se fizičke i psihičke promjene postepeno događaju. Čak i kuje koje su gravidne ili u tjeranju mogu imati iscjedak iz vagine kroz oko dva tjedna nakon operacije.

Lažni graviditet općenito je stanje koje je prolazno i nije potrebna intervencija veterinara jer se spomenuti znakovi sami povlače nakon 2–3 tjedna. Ako je uz promjenu ponašanja prisutno i otečenje mliječnih žlijeda, liječenje ovog stanja svodi se na reduciranje prehrane. Naime, hrane bez previše masti, lako probavljive i bez mnogo tekućine su se pokazale kao dobar izbor. Osim navedenog, bilo bi potrebno pojačati fizičku aktivnost ljubimca. Terapija je direktno usmjerena prema smanjivanju ili eliminiranju laktacije jer se kao posljedica zadržavanja mlijeka u vimenu može javiti mastitis, tj. upala vimena. Za to vrijeme, imajte i na umu da je izdajanje kontraindicirano jer ono ima isti učinak kao da kujica stvarno ima mlade koji sišu, a posljedica izdajanja je još veća produkcija mlijeka.

Razlog za veterinarsku intervenciju postoji u težim slučajevima sa izraženim kliničkim znakovima, a u svrhu ubrzavanja njihovog nestanka. Kod izuzetno izraženih psihičkih promjena u ponašanju kuje može joj se pomoći davanjem blagih sedativa, ali uz obavezan savjet veterinara.

U trgovinama Pet centra možete pronaći nekoliko preparata koji su preporučljivi u takvim stresnim situacijama. Kalm Aid tablete s okusom govedine za razdražljive i uznemirene pse. Koriste se kod anksioznosti, stresa (vatromet, grmljavina), putovanja, problema u ponašanju i sl. Sadrže L-triptofan - esencijalna aminokiselina koja utječe na proizvodnju serotonina (ima opuštajući i smirujući učinak); L-theanin- aminokiselina koja ima opuštajući učinak; Tiamin (vit.B1) - njegov nedostatak povezan s poremećajem živčanog sustava; nikotinamid; vitamin B6 i dr. sastojci. Može se davati u propisanoj dozi za trenutni učinak, a  za dugoročni učinak davati pola doze dnevno tijekom tri mjeseca.

Diacalm tablete za umirenje pasa i mačaka u stresnim situacijama. Dijetetski pripravak za pse i mačke s prirodnim sastojcima, koji pomažu opustiti i umiriti ljubimce u stresnim situacijama kao što su: putovanje, izložbe, promjena okoline, grmljavina, vatromet i sl. Pripravak je bez prekida preporučljivo koristiti u razdoblju 2-3 tjedna, te davati najviše 2 puta dnevno. Djelatni sastojci: hmelj (humulus lupulus), korijen valerijane (valeriana officinalis) ekstrakt đumbira (zinginber officinalis) i dr.

OZNAKE: