Povratak

Liječenje entropijuma - kirurški zahvat i oporavak

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan vesovic


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Kujici chow chowa su operirane oči (entropijum), sad su prošla 2 dana nakon operacije i oči su dosta krmeljave. Ne znam sad d ali je to normalno nakon operacije? Kako očistiti te krmelje jer otima se i ne da dirati jer su šavovi još friški. Upala je postojala i prije operacije stoga smo dobili kapi Tobrex i mast. Barbara

O: Konkretne informacije možete dobiti isključivo od strane svojeg veterinara, koji je liječio i operirao ljubimicu. Naime, uzevši u obzir činjenicu da je ljubimca liječena i prije samog operativna zahvata, poprilično teško mi je procijeniti kao i definirati kliničku sliku ljubimice kao i sam period cijeljenja rane po operaciji.
 
Entropium je zdravstveni poremećaj koji se manifestira uvrtanjem ruba kapaka prema očnoj jabučici. Zbog toga, narušena je zaštitnička funkcija kapaka.
 
Fiziološki i anatomski gledano, kapci su sastavljeni od dva pokretna kožna nabora, donjeg i gornjeg. Imaju vrlo važnu funkciju na tijelu - štite očnu jabučicu od stranih objekata i jarkog svjetla. Kada se evidentira podražaj koji na bilo koji način može dovesti do oštećenja oka i njegove osjetljive strukture, kapci se instinktivno i trenutno zatvaraju u djeliću sekunde. Normalno, kapci se nesvjesno zatvaraju 6 - 12 puta u minuti, kako bi suzama održali površinu oka vlažnom. Kapci imaju nekoliko žlijezda s otvorima na krajevima kapaka. Kapci su sami po sebi bez dlaka, ali kad se uvrnu, trepavice iritiraju očnu jabučicu. Entropium redovito prati suzenje, bol, konjunktivitis i upala rožnice. Stalno mehaničko iritiranje rožnice može dovesti do malih oštećenja, kao što je kronična iritacija konjunktive (crveno oko) ili suzenje, te čir rožnice. U teškim slučajevima, keratoheloza ili čir može puknuti, te nastaje oštećenje rožnice. Ovo može dovesti i do gubitka oka.
 
Entropium se javlja kao:
- urođeni - genetski uzrokovan, a razvije se kroz prvih nekoliko tjedana ili mjeseci života,
- stečeni - razvija se kao posljedica ozljede oka. Bolnost uzrokuje konstantno zatvaranje kapaka (spazam), što s vremenom dovodi do entropiuma,
- spastični - sekundarno se javlja nakon kronične iritacije ili boli, a kao posljedica pretjeranog zatvaranja kapaka,
- starački - ovaj oblik entropiuma povezan s dobi psa pojavljuje se u pasa sa smanjenim tonusom mišića što rezultira gubitkom horizontalne tenzije kapaka i njihove sposobnosti štićenja oka. Takav kapak ima tendenciju uvrtanja.
 
Kako ne postoji preventiva kod ove bolesti, liječenje se provodi kirurškim zahvatom. Tkivo kapka zajedno s mišićima se odstranjuje kako bi se kapak lateralno skratio. Stavljanje šava na nastale rane jača kutove oka. Također, aplikacijom antibiotika sprječava se infekcija. Simptomi nestaju ubrzo nakon operacije jer rožnica više nije iritirana. Najčešći postoperativni problem je da kapci ne funkcioniraju normalno, osobito ako je entropium trajao dulje vremena. Za oporavak nakon operacije ponekad je potrebno i dulje od dva tjedna. Lokalnom aplikacijom antibiotskih masti ili kapi za oči sprječava se pojava infekcije, te potiče zaraštavanje nastalog oštećenja. Za povezivanje rubova rana kod kirurškog zahvata koriste se resorptivni konci kojima je potrebno oko mjesec dana za razgradnju. Ponekad krajevi ovih konaca izgledaju poput malih oštrih dlačica (trepavica).
 
Zbog svega prije navedenog, nužno je ponovno se obratiti svojem veterinaru. Isti će biti u mogućnosti pregledati ljubimca kao i utvrditi da li sam oporavak "ide u pravom smjeru". Također, isti će Vam moći odgovoriti na sva pitanja vezana uz zdravlje i prevenciju drugih oboljenja.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr