Povratak

Liječenje mikrosporoze i oporavak

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
JelenaPejic


Odgovara:
Jelena Pejić, dr. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Dolazim iz Hercegovine, uvidjela sam da mi pas već 3-4 tjedna ima gljivice, tj. Microsporum Canis. Veterinar mi je dao sprej Biopirox, počela mu je dlaka rasti, ali opet ima nekih crnih okuglica. Ako može savjet šta da uradim da liječenje ide ubrzanim tokom. Zahvaljujem unaprijed. Lijep pozdrav.

O: Mikrosporoza je zoonoza uzrokovana gljivicom MIcrosporum canis. Sama riječ zoonoza znači da je bolest prenosiva i na ljude. Očituje se pojavom okruglih bezdlačnih područja (pečata), crvene do tamnosive boje po glavi i nogama. Bezdlačna područja su karakteristična, stoga se uz pregled Woodovom lampom te uzimanje uzoraka lezija i njihovim kultiviranjem potvrđuje sumnja. Samoj pojavi bolesti prethodni kontakt sa zaraženom životinjom, najčešće mačkom, i smanjeni imunitet životinje.

Liječenje mikrosporoze se obavlja lokalnom ili sistemskom primjenom antimikotika. Naravno, uz ovo je bitno hraniiti ljubimca visokokvalitetnom hranom bogatom proteinima te dodatkom vitaminskih pripravaka koji se u sebi sadrže biotin koji igra veliku ulogu u rastu i čvrstoći dlake. Liječenju se najčešće pristupa lokalnom terapijom i kao takva je jako djelotvorna. Osim preparata na bazi piroktonolamina (Biopirox) postoje preparati na bazi mikonazola (Daktarin) koje možete nanositi na promijenjena područja, te u slučaju potrebe se koriste sistemski antimikotici. Napominjem svakako da je za izlječenje potrebno oko 8 tjedana, no ukoliko se klinička slika ne poboljšava, možete promijeniti terapiju u dogovoru s Vašim veterinarom.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr