Povratak

Liječenje šuge

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
natasa loncar


Odgovara:
Nataša Lončar, dr. med. vet.
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam psa (akita inu, zenka, 5 godina stara) koji ima problema sa šugom. Zadnjih par godina mi se zajedno mučimo sa kožnim problemima, za koje su naši kvaziveterinari govorili da je dermatitis. Sve je krenulo na gore kad se na donjem dijelu tijela kod bradavica i na preponama pojavilo tamnjenje kože za koje su nam rekli da je problem sa trombocitima. Pas se konstantno češe, ima jak svrab. Dlaka mu je opadala i u periodu kad nije to predviđeno. Prve promjene u količini dlake i promjeni na koži počele su na usima i repu. Dlaka u tom dijelu ima sve manje. Pas liže šape i na tim djelovima se stvaraju ranice. Tamnilo na preponama je i dalje tu. Prije par dana nakon većeg broja vađjenja krvi i analiza konstantovana je šuga. Doktori su rekli da mu se daje terapija u inekcijama i kupanje posebnim šamponima kako bi se nastale kraste sa kože i perut uklonili. Sad je dlaka počela u potpunosti da opada. Na nogama je nema više. Ranice na šapama su i dalje tu. Da li postoji lijek za ovo? Da li se moj pas muči i da li može ovo da se sanira? Napominjem da pas živi u stanu, živi kao i ostali ukućani. Unapred zahvalan! Ivan

O: Šuga je kontagiozna, kronična kožna bolest uzrokovana trajnim ektoparazitima (Arthropoda: Acari) iz porodica Sarcoptidae, Knemodocoptidae, Psoroptidae, Demodicidae i Cheyletiellidae. Svojim izlučevinama (ponajprije izmetom) šugarci senzibiliziraju kožu, što dovodi do jakog svrbeža. Kad govorimo o šugi u užem smislu (scabies), mislimo na invaziju šugarcima koji buše tunele u epidermisu, tj. koži (porodica Sarcoptidae kod sisavaca i porodica Knemidocoptidae kod ptica). Pod šugom u širem smislu podrazumijevamo invaziju šugarcima koji ne buše tunele u epidermisu, odnosno onima koji:  žive na koži (rodovi Psoroptes, Chorioptes i Cheyletiella), žive u vanjskom zvukovodu (rodovi Psoroptes i Otodectes), žive u tobolčićima dlake i lojnim žlijezdama (rod Demodex).

Sarkoptoza je kronična, kontagiozna kožna bolest koju uzrokuju trajni ektoparaziti iz porodice Sarcoptidae, a karakterizira je intenzivan svrbež kod svih invadiranih životinja. Najčešći i najznačajniji šugarac iz porodice Sarcoptidae je Sarcoptes scabiei. Parazitira u epidermisu mnogih domaćih i divljih sisavaca, tobolčara i čovjeka. Kratko vrijeme može preživjeti izvan životinje. Ženke sarkoptidnih šugaraca buše tunele u epidermisu i tamo u tzv. „džepovima“ odlažu jajašca. Nakon što izađu iz jajašaca ličinke odlaze na površinu tijela, a nakon toga opet ulaze u stratum corneum gdje se presvlače i hrane. Jedan ciklus šugarca (razvoj od jajašca do adulta) traje 2-3 tjedna.

Promjene počinju na dijelovima tijela koji su došli u kontakt s invadiranom životinjom ili predmetom, odnosno najčešće kod svih životinja počinju na glavi, nakon toga slijedi generalizacija i širenje prema kaudalnom i distalnom dijelu tijela. Najočitiji je vrlo intenzivan svrbež, posebno noću. Životinje su nemirne, dlaka im je neuredna i bez sjaja, gube na težini jer slabije uzimaju hranu i ne spavaju noću. Zbog nekontroliranog češanja upala kože se pojačava, a može doći do jačeg ozljeđivanja i stvaranja otvorenih rana. Nastaju papule, zatim vezikule koje lako pucaju. Životinja ima ekskorijacije i kraste zbog češanja, a dlaka ispada i pojačano je stvaranje prhuti. Koža gubi elastičnost, postaje deblja i stvaraju se nabori i raspukline (ragade).

Zbog sličnosti s mnogim drugim kožnim bolestima, jedini način postavljanja etiološke dijagnoze je parazitološka pretraga dubokih strugotina kože (uzorak za pretragu se uzima na rubu promjena) ili biopsija, te nalaz karakterističnih sarkoptidnih šugaraca i/ili tipičnih akarskih jajašaca. Prije uzimanja materijala za parazitološku pretragu dobro je životinju ošišati.

Što se terapije tiče, danas su dostupni i vrlo učinkoviti preparati za parenteralnu (injekcionu, potkožnu) aplikaciju iz skupine ivermektina. Naravno da ako je bolest uznapredovala, trebat će duži period da stanje krene na bolje. Posebni šamponi i insekticidne kupke su dobre, no kada se šuga proširi te na koži uzrokuje sekundarne promjene u smislu bakterijske infekcije, rana, vezikula i pustula, tada će insekticid još dodatno nadražiti već oštećenu kožu. Stoga je nakon uvida u stanje i kliničku sliku ljubimaca uz terapiju šuge potrebno primjeniti i simptomatsku terapiju (antibiotike) već prema stanju i promjenama na koži, a privremeno obustaviti primjenu šampona i kupki.

Šuga je oboljenje koje izrazito iritira životinju, no nije nerješivo.

Također nije loše psu davati neki od vitaminsko mineralnih dodataka kako bi ubrzali proces ozdravljenja te na taj nači i skratili vrijeme terapije. Na obnavljanje integriteta kože jako dobro djeluju vitamini A, E i H (biotin) te selen, a isto tako esencijalne masne kiseline iz lososovog ulja.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr