Povratak

Liječenje upale uha

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo hrgota v2

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. med. vet.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Imamo maltezera starog 14 godina koji boluje od dijabetesa i Kushinga. Trenutno ima u uhu bakteriju i gljivicu i liječimo za kapima Tobrex (po 1 kap 2 puta dnevno), međutim, nikako mu ne prolazi. Koje druge kapi smijemo koristiti kako bi se uho izliječilo? Naime, puno slabije čuje na desno uho od kada ima bakteriju i gljivice. Unaprijed zahvaljujem na Vašem odgovoru. S poštovanjem, Marina

O: Za liječenje upala uha u veterinarskoj praksi najviše se koriste preparati koji imaju nekoliko komponenti. Najčešće su to: antibiotik, antimikotik, neki glukokortikoid i antiparazitik. Na ovaj način u startu je olakšano i ubrzano liječenje, a skraćuje se i vrijeme dijagnostike. Upale uha u većini slučajeva su izazvane bakterijama, gljivicama ili parazitima, što opravdava postojanje takvih lijekova. Ukoliko postoji potreba za dodatnim pretragama, čiji rezultat se mora čekati, liječenje najčešće ipak može započeti, naročito s obzirom na činjenicu da upala uha jako inkomodira psa a može biti i bolna. Takvi praparati su npr. Aurizon, Otomax, Mitex. Upotreba ovih lijekova u strogoj je nadležnosti veterinara i jedino ih on može propisati.U veterinarskim ljekarnama izdaju se samo na veterinarski recept.

Tobrex kojim liječite Vašeg psa je humani lijek za liječenje infekcija oka i nije predviđen za liječenje upala uha. Pretpostavljam da je to razlog neuspjeha terapije. Osim toga, to je antibiotik i nema efekta na gljivice.

S obzirom na složenu anamnezu kod Vašeg ljubimca (dijabetes i Cushing), svakako Vam preporučujem da kontaktirate svojeg veteriinara u vezi odabira najboljeg lijeka.

Vjerujem da razumijete kako je nemoguće bez pregleda odnosno dobrog poznavanja zdravstvenog statusa psa preporučiti bilo kakvo liječenje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr