zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Mom psu (radi se od bordoškoj dogi, staroj 6 i pol godina) je prije mjesec i pol dijagnosticiran limfoblastični limfom. Povećane čvorove primjetila sam slučajno još sredinom kolovoza i veterinar je stavio psa na antibiotike, klavocin (pila ga je oko 10 tjedana) i dodano klimicin. U međuvremenu smo napravili punkciju kada je utvrđena dijagnoza "utemeljena sumnja na limfoblastični limfom" i sredinom listopada osim klavocina i klimicina veterinar je propisao Decortin (3 tablete dnevno) budući da sam odlučila ne liječiti ju kemoterapijom. Dodatno je dobila Linex za probavu (probava joj je fantastična i stolica je kako treba) i Silimarin za jetru budući da je na ultrazvuku prije dva tjedna utvrđeno kako su jetra i slezena povećani. Od osmog mjeseca do sada pas je pao 5 kg i od početnih 35 sada ima 30 kg. Ona i dalje trči, skače i ima prijašnju snagu i kondiciju. No, vidi se da masti odlaze. Uvijek je bila mršaviji, ali mišićavi pas jer se puno kretala. Budući da mene moj veterinar nije unaprijed upozorio na kaheksiju nego na pitanje što sada samo mi je rekao da pije Decortin i to je to tj. vidjeti ću koliko će još živjeti. Počela sam proučavati dodatke koji bi "eventualno mogli pomoći". Znam da je kaheksija užasna i svi mi govore da su moji pokušaji uzaludni i da nema spasa, ali moram znati da sam pokušala.

Tek sam prije tjedan dana krenula s dodatnim unosom masti, tj. ujutro i navečer dobije 2 žlice lanenog ulja (par dana sam davala i hladno prešano ulje od konoplje pa sam pomislila da je to previše) sa posnim sirom i od jučer po dvije žlice dnevno Calo-pet paste (koju mi veterinar prije nije ponudio jer se bojao da se ne ponovi prošlogodišnja torzija). Doga se hrani s namočenim dehidratom budući da je imala kobnu torziju prošle godine (želudac je sada fiksiran) i oporavila se u rekordnom roku. Od operacije lani hranim ju s vašom BRIT Lamb & Rice koja joj je pomogla da se oporavi nakon torzije i od prije par dana polako prelazim na Carnilove piletina za koju vidim da ima oko 12% više proteina i 7% više masti nego BRIT Lamb i rice, a nema rižu za koju sam čitala da baš i nije požekjna kod limfoma. Na njenu kilažu dajem joj 200 g ujutro i 200 g navečer. Danas sam joj počela davati i sardine u maslinovom ulju (1 konzerva). Prije desetak dana na neku hranu joj se želudac počeo napuhavati, ali se onda podrigne i sve je ok. Zbog toga pije po 3/4 Ranital tableta, ujutro i navečer prije jela. Za prva dva slučaja dala sam Espumisan i parafinsko ulje što je pomoglo. Inače, limfni čvorovi su se povukli iako znam da postoji mogućnost da se opet vrate. Zapravo, ja znam da ima rak koji nije izlječiv, ali da li postoji nešto čime se može vratiti njena kilaža tj. to se sve to malo upori? Znam da se spominje riblje ulje, ali ne znam da li ga treba davati budući da ga ima i u Calo-pet pasti. Ukoliko mislite da je dobro da ga dajem, da li baš ulj ili kapsule i koliko puta dnevno. Isto tako antioksidansi; ja imam svoje vitamine ACE Selen+Cink, Weider Bodyshaper, ali ne znam količinu koju bih trebala dati. Netko mi je spomenuo i Astaksantin. Veterinar mi je također rekao kako ima neke vitamine baš za životinje ali mi ih ne želi dati uz pastu, opet zbog torzije. Ja zaista ne znam što da više radim. Možete li mi vi dati dodatan savjet prema gore navedenom? Unaprijed zahvaljujem na Vašoj pomoći.

Vaš vjerni kupac, Martina

O: Za svaku je pohvalu Vaša neizmjerna briga za ljubimicu.

Općenito, limfomi predstavljaju grupu neoplazija koje se razvijaju iz limforetikularnih stanica te uglavnom nastaju u limfoidnom tkivu, kao što su limfni čvorovi i slezena. Uglavnom se pojavljuju kod pasa srednje ili starije dobi (5 -11 godine), no nije pravilo.

Etiologija odnosno nastajanje i pojava limfoma kod pasa nije do danas u potpunosti objašnjena, te se smatra da na pojavu tumora utječe više faktora, od genetskih i molekularnih čimbenika (mutacije gena) preko utjecaja čimbenika iz okoliša i naravno imunosupresija. Rast tumora u tijelu, tj. tumorsko bujanje prate i neki klinički simptomi koje vlasnik najčešće može primjetiti, a da ni ne zna o čemu se točno radi. Može se pojaviti bolnost, otežano disanje, kašalj, povraćanje, začep, krv u stolici, nakupljanje tekućine u tjelesnim šupljinama, šepanje, uzetost, pa čak i epileptiformni napadaji, i dr. Također, postoji i niz simptoma kojih nazivamo paraneoplastičnim sindromom koji se pak mogu pojaviti, ali ih ne možemo striktno povezati uz bujanje tumorskog tkiva, pretežno zahvaćaju poremećene vrijednosti krvne slike (policitemija, anemija eozinofilija,...), kaheksija, žlučano-crijevne ulceracije, smanjene razine glukoze u krvi, vrućica, glomerulo-nefrotični sindrom i dr.

Kaheksija je općenito multifaktorijelne etiologije, a nastaje zbog neadekvatnog unosa energije, povećane potrošnje energije, promijenjenog metabolizma i abnormalnosti izazvanih lučenjem proinflamatornih citokina. Hrana koju ste nedavno počeli uvoditi u prehranu ljubimice svakako predstavlja odličan odabir jer su upravo ovakve hrane i preporučljive kako kod neoplazija tako i povećanog energetskog zahtjeva organizma.

Naime, prehrana je jedan od važnih faktora u usporavanju tijeka bolesti jer se pokazalo kako se prehranom može tumoru smanjiti izvore energije za rast, odnosno širenje. Naime, iz ugljikohidrata tumor crpi glukozu i metabolizira je do laktata dok povišene razine masti, tumor može koristiti samo djelomično. Zatim, prehranom se može pružiti i adekvatna količina energije i tako štediti tjelesne zalihe povišenom razinom masti, a ovisno o težini nastalog stanja, prehrana se može obogatiti različitim nutritivnim dodacima (vitaminima, prebioticima i probioticima, antioksidansima, omega-3-masnim kiselinama, vlaknima i sl.). Od vlakana, jako bitan dodatak predstavljaju fruktooligosaharidi (FOS) koji potiču motilitet crijeva kao dodatan faktor u prevenciji kaheksije.

Iz svega navedenoga, preporučujem Vam da ne mijenjate način prehrane, jedino malo prilagodite dnevnu količnu hrane s obzirom kako je preporučena količina za navedenu tjelesnu težinu samo 266 grama dnevno. Naime, nekontrolirano uvođenje pojačane prehrane može rezultirati različitom skupinom problema karakteriziranih od strane pojedinih organa odn. organskih sustava (srce, bubrezi, lokomotorni sustav), pa tako i organizma u cjelini, te povratak tjelesne težine radije činite polagano jer će time biti i kvalitetnije za njezin organizam. Bilo bi dobro provjeravati njezinu tjelesnu težinu jednom tjedno kako bi imali uvid u napredovanje te eventualno prilagodili količinu hrane njenim individualnim potrebama. Također, moram napomenuti kako bi bilo dobro izbaciti konzerviranu sardinu iz prehrane Vaše ljubimice kako bi se smanjio nepotreban unos soli te potencirao opterećenje funckioniranju bubrega i jetre.

Kao potporu imunitetu preporučila bih proizvode iz veterinarske medicine koji su u potpunosti (i količinski i metabolički) prilagođeni ljubimcima: Anivital CaniImun - dodatak prehrani za poboljšanje prirodne otpornosti organizma u tabletama koji u sebi sadrži visoke razine beta-glukana, B i C - vitamina, folne kiseline i glutationa koji utječu na razvoj antitijela i pružaju tijelu izvor potrebnih zaštitnih molekula da bi se lakše othrvao bilo kakvoj bolesti, Pfizer VMP tablete - pripravak sadrži uravnoteženu kombinaciju i optimalnu količinu vitamina, minerala i proteina (lako probavljive bjelančevine) važnih za održavanje zdravlja, ARC Vigor tablete - pojačava apetit i prehranu koja je deficitarna vitaminima i mineralima a najčešće se daje životinjama u oporavku, anemičnim životinjama te u terapiji osteomalacije i avitaminoze.

Kako je "Calo-Pet" pastu preporučljivo davati dok se postigne oporavak, odnosno povrati normalan apetit, Vi bez bojazni možete nakon toga uvesti u prehranu neke od navedenih preparata u tabletama. Istovremeno se može u prehranu dodavati i riblje ulje, koje je po svojim karakteristikama najbolje izbalansirano omega 3-6 masnim kiselinama a na tržište dolaze samo u tekućem obliku (Dr. Clauders, Brit Care). Dnevna doza prema tjelesnoj težini naznačena je na pojedinom pakiranju i može se dati u jednom obroku neograničeno dugo.

Što se pak tiče astaksantina, kako je on snažan antioksidans, u svakom slučaju pomaže, između ostaloga i jačanju imuniteta, no kako ne postoji inačice u veterinarskoj medicini teško je odrediti dnevnu količinu prema tjelesnoj težini Vaše ljubimice jer bi je trebalo individualno prilagoditi prema odgovoru organizma. Također, mišljenja sam kako nema potrebe uvođenja još jednog dodatka prehrani jer su navedeni preparati pokazali zavidne rezultate.

Svakako preporučujem da pratite stanje Vaše ljubimice i redovito odlazite na kontrolne preglede kod Vašeg veterinara, tako da na prvi znak promjene stanja i moguće pojave recidiva možete odmah reagirati.

OZNAKE: