franjo hrgota v2

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Danas sam saznala da mi pas ima lukstaciju patele. To se dogodilo kada je trčao uz stepenice te snažno zadnjom nogicom udario u stepenicu. Mislim da je on onaj "prvi stupanj" jer ne šepa puno i ne boli ga... Ali, mene zanima ako se on može nastaviti baviti agilityjem ili je za njega gotovo, mislim, može li i dalje ići na treninge i trčati ili mora mirovati? I da li je ta bolest prolazeća? Da li nestane sa vremenom ili ne? Ako da, koliko treba da se pas oporavi? Puno hvala, Ivona 

O: Luksacija patele predstavlja njeno iščašenje, odnosno patela (iver, koljena čašica) isklizne iz svog normalnog položaja, s prednje strane koljenog zgloba. Ona može biti dislocirana u različitim pravcima, a najčešće s unutrašnje strane zgloba. Nastaje uglavnom zbog traume, ali može i spontano, s obzirom da se smatra kako genetika ima određenu ulogu u njenom nastanku. Hramanje i bolnost najčešći su simptomi, iako oni mogu ovisiti o stupnju luksacije. Ukoliko se radi o prvom stupnju, do iščašenja dolazi samo pri ispružanju zgloba ili pri izravnom pritisku na patelu.

Simptomi mogu i izostati jer promjene nisu naglašene, a nije potreban ni kirurški zahvat kao terapijska mjera. Kod ostalih stupnjeva, promjene su naglašenije, uključujući i degenerativne procese na zglobu.

Opširnije o stupnjevima iščašenja i drugim aspektima bolesti možete pročitati u prethodno objavljenim odgovorima Luksacija patele i Luksacija patele ili ivera u pasa – dijagnostika.

Što se tiče tjelesne aktivnosti, trebalo bi je svakako smanjiti jer je velika vjerojatnost da će doći do iščašenja prilikom većih napora, koji uključuju i različite pokrete. Osim toga, moguća je i progresija sa patološkim promjenama na zglobu. Ukoliko sve površine koje čine zglob nisu na svojim normalnim pozicijama, nastat će oštećenja, koja uzrokuju bol i smanjenu pokretljivost.

Kirurški zahvat je svakako najbolja opcija u terapiji i obično nakon njega psi nemaju ograničenja u kretanju. O stupnju promjena i mogućnostima liječenja, kao i o preporukama u vezi aktivnosti, svakako razgovarajte sa svojim veterinarom, jer on najbolje zna kakvo je stanje Vašeg ljubimca.

OZNAKE: