sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam problem sa šapicama mog maltezera. Cijelo vrijeme ih liže, sva dlaka oko prednjih šapica mu je pocrvenila. Pročitala sam da je moguće da se radi o bakterijama koje se razmnožavaju u vlažnom okružju, pa sam mu sad stavila zaštitne cipele kupljene u pet centru, ali ne znam hoće li to biti dovoljno. Zanima me postoji li neka krema (ili nešto slično) protiv toga? Hvala unaprijed, Eva

O: Postoji više razloga zbog kojih pas liže i gricka šape. To mogu biti alergije, alergijski dermatitis koji nastaje kao reakcija na ubod buhe, kožne parazitarne ili gljivične infekcije (šuga, demodikoza, mikosporoza, trihofitoza), upala analnih vrećica te atopični dermatitis.

Atopija ili atopični dermatitis je kožni oblik alergijske reakcije u pasa, a nastaje prilikom kontakta preosjetljivog psa sa alergenima u okolini. Posljedično se razvija alergijska reakcija koja je praćena upalnim promjenama na koži i jakim svrbežom. Zbog svrbeža se pas češe i gricka, najčešće ispod pazuha i na trbuhu.

Zbog češanja se javlja još jače crvenilo i sekundarne bakterijske infekcije. Neki psi neprestano ližu šape pa zbog sline dlaka na šapama mijenja boju te kod bijelih pasa ona postaje smećkasta.

Uvjeti pojačane vlage i topline pogoduju razvoju kvasnice Malassezia pachydermatis koja je inače normalni stanovnik kože. U slučajevima kada se ona previše razmnoži dolazi do pojave upale. Infekcija je uglavnom lokalizirana (na njuški, uškama, na šapama - između prstiju ili u perianalnoj regiji), iako se u težim slučajevima javlja i generalizirani oblik. Osnovni simptom je dugotrajan svrbež, a budući se životinja konstantno češe, liže ili gricka, moguće su i dodatne traumatizacije kože, što može biti  pogodno za razvoj sekundarnih bakterijskih infekcija i pojavu komplikacija.

Stavljanje papučica može kratkotrajno riješiti problem, ali neće riješiti uzrok. Zbog toga Vam savjetujem da svakako posjetite veterinara da bi sa na temelju pregleda otkrilo zbog čega pas liže šape i naravno odredilo na koji način će se trajno pomoći Vašem psu.

OZNAKE: