Dinko Kralik


 Odgovara:
Dinko Kralik, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Naš bullmastiff već skoro mjesec dana ima mekanu stolicu, star je 5 mjeseci. Moram napomenuti da je veseo, razigran te nimalo ne izgleda bolestan. No, stolica nije čvrsto formirana, već mekana (ne doduše vodenasta, čisti proljev). Jede Eukanubu Puppy koju pomiješamo sa rižom, kuhanom piletinom i mrkvom, tjesteninom, te koji put malo juhe. Lijepo napreduje. Je li možda problem što pije vodu iz dvorišnog jezerca u koje stavljamo povremeno Algizid, jer mi ništa drugo ne pada na pamet kao uzročnik mekane stolice?
Naš Hugo ima oko tridesetak kilograma.
Pajo

O: Giardoza je crijevna parazitarna bolest pasa uzrokovana jednostaničnim organizmom-bičašem Giardia duodenalis. Psi se zaraze preko vode ili hrane kontaminirane cistama ili lizanjem okoliša i drugih zaraženih životinja. Bolest može proći asimtomatski do pada imuniteta te se onda može očitovati poremetnjama u probavi i proljevima. Ukoliko se ne liječi, simptomi se pojavljuju periodički ili prijeđu u kronični oblik.

Dijagnoza se potvrđuje  koprološkom pretragom.

Nakon potvrđene dijagnoze, terapija je dostupna i u našim ljekarnama u obliku Drontal Plus tableta. Drontal Plus Flavour primjenjuje se za suzbijanje oblića, trakavica i crijevnih bičaša: crijevnih oblića (Toxocara canis, Toxascaris leonina, Uncinaria stenocephala, Ancylostoma caninum, Trichuris vulpis), trakavica (Echinococcus granulosus, E. multilocularis, Dipylidium caninum, Taenia spp., Multiceps multiceps i Mesocestoides spp.), crijevni bičaši (Giardia duodenalis). Drontal Plus Flavour daje se jednokratno u dozi 1 tableta/10 kg tjelesne mase. Za pse manje tjelesne mase preporučuje se razlomiti  tabletu u polovine odosno  četvrtine. Tablete treba dati izravno u usta ili sakrivene u komadu mesa, kobasice, sira ili sličnom zalogaju. U slučaju potrebe, može ih se usitniti. Za kontrolu toksokaroze preporučuje se također dehelmintizirati dojne kuje 2 tjedna nakon okota i tretman ponavljati svaka dva tjedna do odbića štenadi. Kod invazije bičašem Giardia duodenalis: psima tablete treba davati u propisanoj dozi tri uzastopna dana. Za vrijeme terapije pse se ne smije hraniti mliječnim proizvodima i hranom koja sadrži ugljikohidrate. Istodobno okolinu psa kontaminiranu izmetom valja temeljito očistiti.
 
Čest izvor zaraze su kontaminirane vode i jezerca poput Vašeg iz kojeg Vaš ljubimac pije vodu stoga ga svakako trebate spriječiti u tome i ponuditi mu čistu vodu iz slavine, koja je klorirana i sigurna za zdravlje ljudi i životinja.
 
Ukoliko Giardia nije uzrok mekane stolice u Vašeg ljubimca moguće je da je uzrok i prehrana.

Iako je Eukanuba Puppy odlična hrana superpremium kvalitete, svaki pas je jedinka za sebe i može i uz najbolju  i najkvalitetniju hranu imati mekšu stolicu. Možete Vašem ljubimcu obogatiti obrok mliječnokiselim proizvodima ili primjeniti probiotske bakterije za normaliziranje probave. U našim ljekarnama su dostupni sljedeći preparati s probiotskim kultarama: Florentero  probiotske bakterijske kulture u obliku tableta i paste, Floryboost pet  pasta u injektoru s  kombinacijom vulkanske gline, prebotika (frukto-oligo-saharidi) i probiotika te Canina Petvital Darm Gel za crijeva s probiotikom. Ukoliko će i nakon kure s probioticima ljubimac imati mekanu stolicu, predlažem Vam da razmislite o promjeni hrane, o čemu se možete dodatno posavjetovati i s veterinarima u našim trgovinama.

OZNAKE: