Povratak

Metode utvrđivanja faze spolnog ciklusa kuje | Tjeranje i sumnje o gravidnosti kuje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
MelanijaCelica


Odgovara:
Melanija Čelica, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam maltezericu koju sam uspješno uparila s maltezerom 14-i dan krvarenja. Međutim, danas je kujica probila ogradu i došla doma za cca sat vremena u pratnji dva psa. Je li moguće da je dozvolila parenje 20-i dan krvarenja? Hvala! Dubravka

O: Ulazak u pubertet podrazumijeva i naravno  prvo tjeranje. Period između dva tjeranja  je najčešće vremenski interval od 6 do 7 mjeseci (iako su fiziološki parametri 4-12 mj.). Pojam "tjeranje" objedinjuje zapravo dvije faze unutar spolnog ciklusa kuje: proestrus i estrus. Te dvije faze su vremenski najkraće, no lako ih je uočiti i vrlo su važne za svakog vlasnika, bez obzira da li planira pripust ili kuju želi zaštititi od neželjene trudnoće.

Prosječno vrijeme trajanja proestrusa je 9 dana, no kreće se unutar intervala 2-27 dana. Početkom proestrusa (a ujedno i perioda "tjeranja") podrazumijeva se otečenje stidnice i pojava krvavog iscjetka. U ovoj fazi kuja privlači mužjake, ali ne dopušta parenje. Slijedi estrus koji ćemo lako prepoznati po promjeni boje iscjetka iz izrazito crvene u blijedo crvenkastu i omekšanjem vulve. Nažalost, ukoliko želimo biti sigurni da je kuja ušla u estrus promjena boje iscjetka neće uvijek biti pouzdani pokazatelj, s obzirom na to da se krvavi iscjedak kod određenog broja kuja može zadržati i kroz cijeli period estrusa. Drugi pokazatelj da je kuja u estrusu je dopuštanje parenja.

Ukoliko želimo biti sigurni u kojoj fazi ciklusa se kuja nalazi, vrlo pouzdana metoda koja se rutinski obavlja je vaginalna citologija. To je potpuno bezbolna metoda, kojom se mikroskopskim pregledom brisa sluznice vagine određuje dominacija površinskih stanica sluznice vagine i na taj način se pouzdano određuje u kojoj fazi spolnog ciklusa se kuja nalazi. Kako bi metoda bila što pouzdanija, uzimanje brisa i mikroskopiranje je ponekad potrebno ponoviti nekoliko puta u razmaku od par dana.

Pouzdanom metodom detekcije estrusa smatra se i vaginoskopija, pregled sluznice vagine vaginoskopom.

Treća metoda, za koju je potreban mali klinički laboratorij, je određivanje koncentracije hormona u krvi, primarno luteinizirajućeg hormona i/ili progesterona. Također je vrlo često potrebno višekratno uzimanje uzoraka krvi (najčešće ne više od 3 puta) - novije metode određivanja koncentracije progesterona kao vrlo pouzdanog pokazatelja faze spolnog ciklusa omogućuju pouzdano mjerenje iz samo jedne kapljice krvi, sa rezultatima već nakon 30 minuta.

Prosječno vrijeme trajanja estrusa je 9 dana, uz mogućnost fiziološkog variranja u rasponu 3-21 dana. Period estrusa važan je zbog planiranja ili prevencije neželjene trudnoće. Naime, 48 sati nakon početka estrusa dolazi do ovulacije. Za sazrijevanje jajne stanice potrebna su naredna 2-3 dana. Takva jajna stanica sposobna je za oplodnju sljedeća 2-3 dana nakon čega propada. Nakon parenja sperma mužjaka sposobna je za oplodnju 3-4, max. 7 dana. Drugim riječima, bez obzira kakvi su naši daljnji planovi, što se tiče budućeg potomstva, na oprezu moramo biti 9.-14. dana od početka proestrusa, a najviše 10.- 12. dana (uzimajući u obzir prosječne parametre trajanja estrusa i proestrusa).

U teoriji, vrijeme kada bi začeće bilo moguće je prošlo i kujica ne bi u tom periodu dopustila parenje, sve ovo je pod pretpostavkom da je tjeranje pravilno i da ste na vrijeme uočili  prve simptome. Savjetujem Vam da u dogovoru sa svojim veterinarom napravite kontrolni ultrazvuk, kojim se u određenom trenutku gravidnosti može provjeriti i veličina i broj plodova.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr