Povratak

Mikročipiranje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Molim Vas da mi ukratko opišete postupak ugradnje čipa psu. Naime, imam psa koji je star četri godine. Redovito je vakcinisan i protiv bjesnoće i protiv zaraznih bolesti. Do sada je bio zdrav i veseo pas. Zanima me može li prisustvo mikročipa utjecati na njegovo zdravlje, obzirom da se radi o stranom tijelu. Koliko traje sam postupak ugradnje čipa i je li bolan? Unaprijed hvala! Dijana

O: Prema Pravilniku o označavanju pasa (NN 72/10) Zakonodavac je propisao da svi psi u Republici Hrvatskoj moraju biti označeni mikročipom najkasnije do 13. lipnja 2011. godine. Također, psi po štenjenju najkasnije u roku od 90 dana moraju biti označeni mikročipom.


Cijepljenje pasa, vođenje upisnika pasa te izdavanje propisane dokumentacije provode veterinari u veterinarskim organizacijama i praksama koje su dobile ovlasti od strane Uprave za veterinarstvo pri Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralna razvoja na temelju rješenja o dodjeli pojedinih poslova javnih

ovlasti za cijepljenje pasa protiv bjesnoće. Naime, svi psi koji su označeni i cijepljeni protiv bjesnoće upisuju se u Središnji upisnik pasa koji je sastavni dio Središnjeg veterinarskog informacijskog sustava te je vlasništvo Uprave za veterinarstvo pri Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

Mikročip je neškodljiva, samoočitavajuća, pasivna naprava s radiofrekvencijom koja se bez opasnosti po zdravlje same životinje usađuje na točno predodređeno mjesto na životinji. Sam čip je smješten u staklenoj cjevčici veličine zrna riže koja je po sastavu u potpunosti neškodljiva za okolno tkivo kao i zdravlje ljubimca u cjelini. Također, u mikročipu se nalazi i mehanizam koji dodatno prevenira njegovu migraciju u potkožju životinje.

Sam mikročip se aplicira parenteralno s lijeve strane vrata u njegovom središnjem dijelu i u aseptičkim uvjetima. Za aplikaciju se koristi aplikator namijenjen za jednokratnu upotrebu, a cijeli postupak traje nekoliko sekundi. Tako apliciran čip je trajan te prati ljubimca od trenutka označavanja pa sve do uginuća.

Svakom čipu je dodijeljen jedinstveni 15 znamenkasti broj koji se može očitati putem posebnih skenera. Sustav označavanja koji se koristi u Republici Hrvatskoj osigurava jedinstvenost i neponovljivost mikročipa kao i samog broja dodijeljenog mikročipu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr