Povratak

Mjerenje tjelesne temperature psa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Na koje sve načine se može mjeriti temperatura kod pasa? Da li postoji koja druga metoda osim mjerenja u "guzi"? Hvala, Tanja

O: Fiziološka temperatura odraslog psa je 37,5 - 39°C, a  štenca 37,5 - 39,5°C. Optimalna tjelesna temperatura osigurava homeostazu organizma i normalno funkcioniranje svi životnih procesa.

Kod toplokrvnih životinja, centar za termoregulaciju je odgovoran za održavanje optimalne temperature organizma.

Centar za termoregulaciju se nalazi u hipotalamusu i osigurava dnevne oscilacije tjelesne temperature unutar 1°C.

Različiti čimbenici mogu povećati tjelesnu temperaturu ljubimca (uznemirenost, strah, bolest, visoka temperatura okoline,...), odnosno smanjiti je (šok, niska temperatura okoline, anemija,...).

Prilikom mjerenja tjelesne temperature psa najčešće se koriste rektalni termometri.

Isti se koristi na takav način da se prethodno protrese i podmaže s nekim od lubrikanata (sapun, vazelin,...) te se nježno umetne, otprilike 2,5 cm, u rektum ljubimca. U tom položaju on ostaje oko 90 sekundi, odnosno, onoliko koliko proizvođač termometra preporučuje. Nakon tog vremena, termometar se očisti te se temperatura očita.

Također, tjelesnu temperaturu možete svom ljubimcu mjeriti i na druge načine. Tako, na tržištu postoje i ušni termometri namijenjeni mjerenju temperature kod pasa. Naime, to su posebno konstruirani termometri koji mogu dovoljno duboko ući u slušni kanal i precizno izmjeriti tjelesnu temperaturu psa, a da pritom ne ozlijede osjetljivu strukturu slušnog aparata. Ljudski ušni termometri, kao i ušni termometri za bebe, nisu tako konstruirani da kod ljubimaca precizno odrede temperaturu te se, iz istog razloga, i ne preporučuju.