Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Želim uzeti štene staro mjesec i pol, mješanac je labradora i newfoundlanda. Pošto ne znam ništa o ovoj vrsti pasa zanimalo bi me koliko bi narastao mužjak, kakva bi bila njegova težina i visina, koliko bi mu prosječno po danu trebala dati hrane dok je mali, a ponajviše me zanima kada bi narastao. Kakvom hranom bi ga trebala hraniti, da li bi to bila samo kupljena ili bi mu mogla nešto sama pripremiti doma. Pošto imam dvorište on bi bio van, da li bi mu trebali neki posebni uvjeti?Kakav bi bio njegov karakter, s obzirom da imam 2 mačke te kakva bi bila njegova osobnost prema ljudima?
Unaprijed hvala, Zdravka.

O: Vaša pitanja su vrlo zanimljiva, ali pravi odgovor ćete znati tek kada Vaš ljubimac naraste. Bilo bi svima lako kad bi znali unaprijed što nas čeka i kakav će bit naš pas ili maca, a najviše na to utječemo mi - vlasnici koji odgajamo ljubimce onako kako nama najviše odgovara. Niste naveli da li su roditelji Vašeg ljubimca čistokrvni ili su i oni već križanci, jer u tom slučaju ispoljavaju se geni nasljeđeni od "djedova", te štene može nasljediti karakteristike (izgled, veličinu i boju) koje nisu nimalo slične njegovim roditeljima.

Labrador i newfoundlander su velike pasmine, tjelesna težina odraslog labradora je oko 35 kg, dok odrastao newfoundlander može težiti i do 80 kg. Obje pasmine su vrlo miroljubive i privržene vlasniku i cijeloj obitelji, a posebno maloj djeci.

Posjetite Pet Centar gdje će Vam veterinari pomoći u odabiru hrane koja će najbolje odgovarati dobi i veličini šteneta, koji će najvjerovatnije pripadati velikim pasminama i nužno je da ga hranite što boljom i izbalansiranom hranom i tako omogućite pravilan i jednakomjeran rast.

OZNAKE: