Povratak

Moždani udar: uzroci i način postavljanja dijagnoze / Liječenje i vitaminski dodaci prehrani

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
tanja_mutak1

Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje1, Zagreb   


P:
Moja pekinezerica (oko 6 kg) imala je moždani. Veterinarka nam je rekla da mora piti plibex tablete 7 dana po 2 tablete na da, a onda po jednu. Ona to nikako neće popiti, čak ni umotano u njezinu omiljenu salanicu. Jednostavno imamo velike muke. Tabletu drobim pa joj tako dajem s malo nutele, što nije dobro. Ali više ni to ne funkcionira. Kažu mi da ju zdrobim i stavim u hranu, ali se bojim da i nju ne zamrzi. Dosta je slaba jer je imala moždani pred 10 dana i to ju je lupilo u desnu stranu. Ona sama sada hoda, ali nema snage i zadnja strana ju zanosi pa nekad i padne, pa zato neće ni hodati. Do 16 sati je dobro,a onda samo leži i neće hodati. Da li imate neki B kompleks u tekućem stanju, jer bi to popila. Hvala. Jadranka

O:
Moždani udar u psa javlja se kada je poremečen protok krvi u mozak ili zbog blokirane arterije ili zbog krvarenja. Postoje dvije vrste udara: Ishemični- nedostatak protoka krvi zbog blokade arterije koja može biti posljedica bolesti bubrega, bolesti srca, Kušingove bolesti, diabetesa, povišenog krvnog tlaka. Uzrok obstrukcije može biti i dio tumora, spinalne hrskavice, parazita ili nakupina masti te poremečaj u funkciji štitnjače. Hemoragični-protok krvi kroz mozak je poremečen zbog krvarenja u samom mozgu.

Uzroci mogu biti: bolesti bubrega, srca, Kušingova bolest te bolesti štitnjače jer one dovode do povišenog krvnog tlaka.


Uzroci mogu biti i određeni tip plućnih parazita zvani angiostrongilusi, trovanje otrovom za štakore, upala arterija, imunoposredovana trombocitopenija, tumor mozga, razvoj atipičnig krvnih žila u mozgu i trauma glave. Znakovi upozorenja i simptomi za udar nisu specifični za ovo zdravstveno stanje što može otežavati dijagnozu.
Općeniti simptomi su: naginjanje glave na jednu stranu, okretanje glave na suprotnu stranu od one na kojoj vlasnik zove psa, sljepoća, gubitak ravnoteže, letargija, gubitak kontrole nad mjehurom i mokrenjem, promjene u vladanju. Kod sumnje na moždani udar veterinar će napraviti klinički pregled pažljivo prateći simptome. 

Liječenje započinje počinje determiniranjem primarnih uzroka i njihovim liječenjem ili korekcijom da se preveniraju mogući slijedeći udari. Nije moguće popraviti nastala oštećenja no međutim psi imaju mogućnost boljeg oporavka nego ljudi. Sa pravilnim tretmanom psi se oporave za par tjedana. Oporavak ovisi i o jačini udara i koliko je štete uzrokovano, ali prognoze su dobre. Pas postupno oporavlja svoje funkcije i pokrete i za to je potrebno vrijeme i strpljenje, ali vladanje može ostati malo usporeno nakon oporavka.
Psu će biti potrebno pomagati pri hodanju i hranjenju (visokoenergetske konzerve mekane konzistencije npr Hill`s a/d, Royal canin recovery, Purina Convalescence, Eukanuba Recovery, Calo pet pasta..), ukoliko urin bježi možete mu pomoći pelenama (Karlie i Camon pelene za pse) te nepromočivim prostirkama (Karlie i Camon).
Vitamini B kompleksa izuzetno su važni za zdravlje živčanog sustava te u terapiji moždanog udara. B-6 zajedno sa B-12 i folnom kiselinom smanjuju razinu homocisteina čime doprinose smanjenom riziku od infarkta i moždanog udara. U ponudi Pet centra u tekućem obliku imamo u ponudi Canivita multivitamiski tonik koji u svom sastavu ima vitamina B-kompleksa, a apsorbira se direktno kroz sluznicu zaobilazeći jetru i djeluje već nakon 10 minuta.

Caniage tablete nadopunjuju prehranu starijih pasa jer sadržavaju vitis brašno sjemenki grožđa (bogato prirodnim biljnim flavonoidima, najučinkovitijim sastojcima za neutralizaciju slobodnih radikala u organizmu-pozitivan učinak na kardiovaskularni sustav, regulira imunitet i upalne procese), ekstrakt nevena (prirodni izvor luteina i zeaksantina-neutralizacija slobodnih radikala u leći), omega masne kiseline koje smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti te vitamin E-jedan od glavnih antioksidansa u metabolizmu stanica.

Hill`s-ova hrana b/d preporučena je za prevenciju starenja mozga i za prevenciju promjena vladanja starijih pasa. Sadrži VitaminE, L karnitin, Omega 3 masne kiseline, čuva bubrege više vlakana čime asistira u funkciji mjehura.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr