Povratak

Može li se sterilizacija obaviti tijekom tjeranja kuje?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla v2


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam kujicu samojeda staru 6,5 mjeseci i planirala sam je kastrirati za dva tjedna. Međutim, počela je krvariti pa me zanima da li je mogu prije kastrirati, odnosno tijekom tjeranja? Ivana

O: Spolne žlijezde, jajnici su endokrini organi i pod utjecajem hormona hipofize luče hormone neophodne za odvijanje spolnih funkcija (estrogen i progesteron). Estrogen je odgovoran za bujanje tkiva maternice u tijeku tjeranja (priprema za prihvat jajašca), promjene sluznice rodnice te izaziva psihičke znakove tjeranja. U tjeranju dolazi do izlaska crvenih krvnih stanica kroz krvne žile van i puknuća kapilarica što se u prvih dana tjeranja kod kuje primjećuje kao krvarenje.

Prilikom operacije kastracije kod ženki odstranjuju se samo jajnici ili i jajnici i maternica. Odstranjenjem jajnika, onemogućuje se da se sve navedene promjene dogode, odnosno da se kuja uopće tjera. Da bi se izbjegle moguće komplikacije poput krvarenja, preporuča se da se sterilizacija izvrši u periodu kada su spolni organi u mirovanju. To znači da bi nakon tjeranja trebalo pričekati 2 mjeseca da se povuku sve promjene koje su nastale na reproduktivnim organima za vrijeme tjeranja. Savjetujem Vam da se obratite Vašem ambulantnom veterinaru koji će obaviti zahvat i od njega zatražite dodatne informacije.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr