dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Moje malo štene se zaprljalo motornim uljem. Kako ću to očistiti? Neno


O: Ovakve nezgode mogu u ljubimaca dovesti do isušivanja kože te posljedično sklonosti iste ka iritaciji i infekciji. Motorno ulje, osim što je preagresivno za osjetljivu kožu ljubimaca, može dovesti i do otrovanja ako se u potpunosti ne ukloni.

Naime, ljubimci svojim uređivanjem ili u slučajevima kada nečistoće ili prljavštinu pokušavaju ukloniti sa svoje dlake, istu mogu unijeti u svoj organizam. Posljedično, i mnogi toksični elementi kao i agresivne supstance mogu završiti u probavnom sustavu te direktno ugroziti kako funkciju pojedinih organa i organskih sustava tako i zdravlje jedinke u cjelini.

Iz tog razloga je izrazito bitno dobro i učinkovito ukloniti sve mrlje.

Često je u ovakvim slučajevima nemoguće jednim šamponiranjem ukloniti sve, no blagim šamponom za pse te toplom vodom u nekoliko navrata mrlje od motornog ulja se u potpunosti uklanjaju. Svakako vodite računa da šampon dobro isperete nakon kupanja.

Neki vlasnici navode da se motorno ulje može poprilično dobro ukloniti pomoću većih količina biljnog ulja te dodavanjem brašna koje će na sebe onda dodatno povezati ulja. Na takav način se bitno olakšava skidanje kao i ubrzava proces skidanja ulja. U konačnici se još ljubimac dodatno pere na prije navedeni način kako bi se maksimalno uklonile nečistoće i ulja s dlake.

U određenim "tvrdokornim" slučajevima, ni prije navedena metoda ne polučuje uspjeha te je potrebno cijelo područje ošišati.

Naravno, ako se ni pomoću prije navedenih metoda ne dođe do željenih rezultata, savjetujem Vam da se obratite svom veterinaru za pomoć.

OZNAKE: