dragica_nemes

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam beagla starog 4 godine i sad je spavao na kauču i probudio se i kako se dizao na noge skoro je pao s kauča i bio je sav "izgubljen" i samo se bacao na lijevu stranu. Kako je skočio s kreveta dolje samo je hodao na lijevu stranu, bez stajanja, kao da je izgubio ravnotežu. Došao je na balkon i tamo je malo ležao i sad je počeo dahtati i malo mu je slina počela curiti, ali je stala i sad je bolje. Simptomi čega bi to bili?

Hvala, Nikola


O: Navedeni simptomi mogu potaknuti sumnju da se radi o tumoru, međutim simptomi tada dolaze postepeno i pojačavaju se kako tumor raste.
 
Nagli problemi koji dođu iznenada mogli bi biti posljedica moždanog udara. Psi koji pretrpe moždani udar često pokazuju simptome: slabost u nozi i fascijalna paraliza na jednoj strani tijela, gubitak svijesti, gubitak ravnoteže, nemogućnost kontroliranja uriniranja (također se mogu javiti u nekim slučajevima).

Moždani udar može izazvati i sljepoću, a u teškim slučajevima pas umire u roku od nekoliko dana. U većini slučajeva psi se oporave, a za potpuni oporavak potrebno je 2 do 3 mjeseca.

Vestibularni sindrom je skup simptoma od strane jednog dijela neurološkog sustava koji može imati razne uzroke. Vestibularni sindrom može biti tzv. "periferni" i "centralni". Simptomi su vrlo slični kod jednog i kod drugog. Oboljenja koja će za posljedicu imati vestibularni sindrom kod pasa mogu biti: upala unutarnjeg uha, urođene anomalije ovog dijela nervnog sistema, cijeli niz upalnih oboljenja, zatim opet cijeli niz degenerativnih bolesti, neki hormonalni poremećaji (štitnjača), tumori, krvarenja u mozgu te svakako trauma glave. Manifestira se smetnjama u ravnoteži, naginjanjem glave, nistagmusom (nekontrolirano titranje oka).
 
Ako se radi o upali unutarnjeg uha potrebna je terapija antibiotikom širokog spektra djelovanja, zatim lokalno tretirati uho kapima kojeg se prethodno ispralo.

O  epilepsiji je pisao kolega Dragan Vešović, dr. vet. med. ovdje.

Potrebno je da obaviti klinički pregled u ambulanti kako bi se utvrdio zdravstveno stanje psa i prema tome poduzelo lječenje. Također je bitan i Vaš iskaz te informacija je li eventualno došlo da traume glave.

OZNAKE: