Povratak

Naglo uginuće štenca / Funkcioniranje kardiovaskularnog sustava urođene srčane mane

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 


P:
Možete li mi dati neke informacije koje bi mi objasnile smrt moje male kujice stare 2 mjeseca. Naime kupila sam štene Bernskog Planinskog psa s tarog 2 mjeseca, ona je bila najmanja ali najljepsš u leglu Bila je izrazito zaigrana, vragolasta al vec od samog početka se vidjelo da zaostaje za drugima iz legla. Uglavnom bila je kod mene 12 dana i sve je bilo super normalno je jela, pila igrala se samo što je jako glasno i ubrzano disala i srce joj je jako brzo kucalo, i eto jučer smo primjetili da nikako ne može doći do zraka drž ala je glavicu prema gore. Odvela sam ju odmah na veterinarski fakultet gdje su prvo sumnjali na trovanje otrovom za štakore te su joj izmjerili otkucaje srca o skoro 200/min i nista osim disanja nisu čuli. Odlučili su joj dati, no na žalost  uginula je tokom noći. Veterinar koji me obavjestio pretpostavlja da je imala nekakvu srčanu manu. Zanima me da li približno znate koji bi mogao biti razlog uginuća? Rea

O: Urođene srčane mane su greške u anatomskoj građi srca a smatra se da je njihova učestalost u populaciji 0,5-1%.

Općenito, kardiovaskularni sustav pasa funkcionira jednako kao i kod ljudi.Srce se sastoji od četiri šupljine, od kojih su gornje šupljine lijeva i desna predklijetka(predkomore) a ispod njih se nalaze desna i lijeva klijetka (komore). Iz organizma krv onečišćena ugljičnim-dioksidom dolazi venama u desnu predkomoru i potom u desnu komoru.Iz desne komore krv odlazi u pluća gdje se ugljični-dioksid zamijenjuje kisikom.Nakon toga, takva krv, bogata kisikom, iz pluća odlazi u lijevu predkomoru a potom u lijevu komoru koja je najsnažnija srčana šupljina, iz koje krv putuje u aortu i dalje po cijelom organizmu. Unutar srca, krv putuje iz predkomora u komore, bez mogućnosti da se vrati nazad u predkomore, zahvaljujući zaliscima koji postoje na otvorima između predkomora i komora. Zalisci također postoje i na krvnim žilama koje dovode i odvode krv iz srca i spriječavaju da se krv vrati nazad, jednom kada se srčana šupljina isprazni ili pak napuni.

Ovaj kratak opis rada srca nužan je da bi se moglo opisati i shvatiti način funkcioniranja srca kada na njemu postoje urođene mane.Kod srčanih mana može se raditi o defektima u građi zalistaka ili se radi o komunikaciji između dijelova srca koji normalno ne komuniciraju pa dolazi i do miješanja arterijske i venske krvi.Najčešće urođene srčane mane kod pasa su:
-patentni ductus arteriosus predstavlja spoj između aorte i krvne žile koja odvodi krv u pluća(arterija pulmonalis).Ovaj spoj postoji prije rođenja ali se normalno zatvara kada pluća započnu sa svojom funkcijom odnosno nakon rođenja. Zbog toga krv koja je namijenjena organizmu jednim dijelom skreće u pluća, što dovodi do opterećenja krvnih žila u plućima ali i u lijevoj predkomori i komori.Kod štenaca sa ovom manom, razvija se plućni edem, teško disanje, kašalj, ubrzani rad srca.
- subaortalna stenoza predstavlja suženje otvora aorte tj mjesta odakle krv iz lijeve komore napušta srce. Aorta je inače najveća krvna žila koja se grana na manje krvne žile koje odvode krv u različite dijelove tijela.Zbog suženog otvora, srce, odnosno lijeva komora mora raditi jače, kako bi odgovarajuća količina krvi bila ubačena u cirkulaciju.Ova srčana mana pogađa najviše velike pasmine a manifestira se brzim umaranjem, letargijom i zaostajanjem u rastu.
- pulmonarna stenoza je mana kod koje se ne ubacuje dovoljna količina krvi u arteriju pulmonalis, zbog defekta na njezinim zaliscima ili na izlaznom dijelu desne komore.Ova mana naročito pogađa engleske buldoge i njemačke boksere ali i još neke pasmine. U početku su simptomi oskudni a kasnije dolazi da znakova slabosti desnog srca-javljaju se edemi, ascites itd
- ventrikularni septalni defekt urođena je srčana mana kod koje postoji komunikacija između lijeve i desne komore.Zbog toga iz lijeve komore koja je jača prelazi određena količina krvi u desnu komoru.Postupno, razvija se hipertrofija desnog srca sa mogućim nastankom plućne hipertenzije i obrata strujanja krvi.Simptomi mogu biti različiti ovisno o stupnju defekta od jedva primjetnih do zaostajanja u rastu.Ponekad se defekti zatvore u toku života, obično do dvije godine starosti, bez posljedica po zdravlje psa.
-a trijski septalni defekt je mana kod koje postoji komunikacija između predkomora pa krv prelazi u desno srce slično kao kod prethodne mane.
Pouzdana dijagnoza srčanih mana postavlja se ultrazvučnom pretragom srca(ehokardiografija) a prethodno na srcu se može utvrditi pojava šumova već stetoskopom.Šumovi međutim nisu strogo specifični pa je ultrazvučna pretraga jedina objektivna.Liječenje je u svakom slučaju kirurško a sami zahvati su zahtjevni i skupi uz nužno specijalističko znanje. Što se tiče nabavke štenca, ukoliko se radi o čistoj pasmini, važno je da je uzgajivač pouzdan a u tom smislu je najbolje kontaktirati prethodno Kinološki savez.Dobro bi bilo odvesti psa na preventivni odnosno sistematski pregled, o čemu možete više pročitati na tekstu: Sistematski pregled kao prevencija u ranom otkrivanju bolesti i nepravilnosti

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr