Povratak

Nakon okota kuja pokazuje agresivnost prema štencima

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Barbara Viskovic web 1


Odgovara:
Barbara Višković, dr. med. vet.
Pet centar, Bože Gumpca 32, Pula

P: Moja kuja (njemački ovčar) okotila je 9 štenaca (mješavina belgijskog i njemačkog ovčara). Dan nakon okota odmah su dva uginula. Ostalo ih je 7, a od tih 7 kučića 3 kučića nisu nikako dojili. Malo su se micali i ponekad bi se oglasili i bilo je vidno da neće preživjeti. Sutra dan pronašla sam samo 4 kučića koja redovno doje, a ona tri su nestala. Veterinar je rekao da su ta tri kučića preminula sigurno i da ih je ona pojela. Pa sada me zanima da li je to uredu da kuja to uradi gledajući da je njoj ovo drugi okot. I zabrinjava me to da li će i ostale kučiće pojesti.
Lp, Irma

O: Ukoliko je kuja pojela štence ili pokazala agresivnost prema njima, trebali biste odvojiti kuju od preostalih štenaca te hraniti štence na bočicu.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih je kuja možda pojela štence. Ukoliko ljudi previše ometaju kuju sa štencima, to postaje vrlo stresno za kuju. Ako postoji kongenitalni poremećaj na štencima, kuja tada preusmjerava više pažnju zdravim štencima koji imaju bolju mogućnost za preživljavanje. Ponekad može doći do upale sisa (mastitis) što je vrlo bolno za kuju te i tada može ubiti svoje štence. Veliki disbalans u hormonima može također dovesti do pojave agresivnosti.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr