Povratak

Napadaj uz privremenu paralizu psa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
martina k


Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. med. vet.
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Već tri puta u razdoblju od 6 mjeseci, ali zadnja dva puta u razmaku od nekoliko dana, mom psu najednom dođe da se ukoči, pogotovo zadnji dio tijela i počne se jako tresti i ako padne ne može ustati. To traje nekoliko minuta i onda je sve u redu. Brinem se da mu neće biti nešto... Možete li mi reći zašto mu to dolazi? Marija

O: Opisani događaji vrlo su neugodni, kako za psa tako i za samog vlasnika. Vjerojatno se radi o epileptičnom napadu koji je doveo do paralize. Paraliza je u stvari posljedica nekomuniciranja ili ometanje veze između mozga i leđne moždine. Postoje različiti stupnjevi, od potpune paralize, slabosti, do otežanog kretanja. Može se raditi o tetraplegiji (paralizirane sve četiri noge), paraplegiji (jedna strana tijela i nogu paralizirana) i parezi (kretanje moguće, ali vrlo teško). Uzroci paralize mogu biti različiti, od uboda krpelja, naslijeđene ili stečene bolesti, trauma ili udarac automobila, bakterijska infekcija i tumori.

Nažalost, naveli ste vrlo malo podataka o svom ljubimcu (od pasmine ili tipa pasmine, dobi, eventualnih prethodnih bolesti i terapija...) za mogućnost detaljnijeg komentara.

U svakom slučaju, bez obzira na navedeno, preporučam obvezni posjet Vašem ambulantnom veterinaru radi detaljne analize i pregleda ljubimca koji će dovesti do potpune dijagnoze i ciljane terapije.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr