Povratak

Napadaji kašlja i obrnuto kihanje / Odabir hrane prema veličini granula

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
tanja_mutak1

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje1, Zagreb 

P: Imamo pekinezera starog godinu i pol i vrlo rijetko zna se desiti kao da kašlje, onako nekako kao da se guši, teško je objasniti, a to se zna dogoditi kad vani puno trči i igra se, a ponekad iz čistog mira, ali, ponavljam, to se događa jako rijetko. To nas brine, a čitali smo o tome da se to događa kod pekinezera jer imaju malu tupastu njuškicu i izraženu kost u grlu i teže dišu, ali htjeli bi stručno mišljenje o tome. I preporučite nam kojom superpremium hranom da ga hranimo, pošto on voli veće brikete, a inače svaka hrana za juniore i puppy su mali briketi? Hvala unaprijed, Ivana i Matija


O: Kašalj (tussis) je refleksna obrambena reakcija izazvana nadražajem određenih dijelova dišnog sustava, odnosno nadražajem tusigenih zona. Posebno je osjetljiva sluznica grkljana i sluznica u području račvanja dušnika. Drugi dijelovi dušnika i veliki bronhi znatno su manje osjetljivi, dok su sitni ogranci bronhalnog debla i alveole potpuno neosjetljivi za refleks kašlja. Porebrica i dio ždrijela i nosa pripadaju vrlo osjetljivim tusigenim zonama.

Podražaji na kašalj najčešće su upalni proces, sekret, krv, slina, prašina, strana tijela, plinovi, dim, hladni zrak. Svojom snagom zračna struja iz dišnih prohoda odnosi u usnu šupljinu sekret, strana  tijela i bakterije. Osjetljivost na kašalj u zdravih je životinja različita. U nekih je životinja sluznica više, a u nekih manje osjetljiva. Pojačano strujanja zraka u preosjetljivoj sluznici dostatna je da izazove refleks kašlja.

Umjetno izazvan kašalj dijagnostički je značajan u slučaju kada ne čujemo da životinja spontano kašlje i također kada želimo saznati da li životinja kašlje zbog draženja sluznice u stražnjem ili prednjem dijelu dišnih prohoda. Kada je kašalj tih, patološki proces leži u stražnjem dijelu dišnih prohoda, kada je snažan, patološki proces nalazi se u prednjim dišnim prohodima.

Intenzitet umjetno izazvanog kašlja u zdrave je životinje umjeren, životinja zakašlje jedanput ili dvaput. Na temelju intenziteta i učestalosti kašlja zaključujemo da li je sluznica dišog prohoda normalno ili prekomjerno nadražljiva.

Prvo treba procijeniti kašlje li životinja spontano ili podražljivo, učestalo ili rijetko, javlja li se bol pri kašlju te da li je vlažan ili suh.

Najvjerojatnije se radi o tzv. "obrnutom kihanju" Takvo stanje nije povezano sa kihanjem, već je to vrsta spazma, tj. grča uzrokovanog iritacijom stražnjeg nepca. Stražnje nepce je produžetak mekanog, mesnatog tkiva prednjeg dijela nepca. Ovakvo kihanje češće se javlja kod manjih pasmina pasa, a neke pasmine imaju čak i predispozicije za obrnuto kihanje. Neki psi pate od takvog kihanja cijeli svoj život, a u nekih pasa se javlja s godinama. Tijekom spazma pas će u većini slučajeva pognuti glavu dok uvlači zrak sa karakterističnim hriptajučim zvukom. Nježno masiranje grla ili začepljivanje nosnica kako bi pas bio prisiljen disati kroz usta može skratiti napad. Čak i odvođenje psa na svjež zrak može zaustaviti spazam. Nakon prestanka napada, sve se vraća u normalu. Spazam nepca može biti uzrokovan velikim brojem iritanata, uključujući prašinu i pelud, pa cak i kućne kemikalije. U nekih pasa spazam se javlja nakon jedenja, pijenja ili trčkaranja, a i nakon navlačenja povodnika.

Ako se Vašem psu takvi napadaji javljaju relativno često i ukoliko su ozbiljne prirode posjet veterinaru je opravdan kako bi se utvrdili moguči uzroci koji uključuju u infekcije, polipe, bujanje mekog tkiva u nepcu i nametnike u nosnoj šupljini. No u većini slučajeva napadaj se javlja zbog neutvrđenih razloga. Ponekad utjecaj različitih okolnosti – godišnjeg doba, alergenata, stresa može dovesti do pojave napadaja. Obrnuto kihanje na prvi pogled izgleda mnogo strašnije i opasnije nego što u biti je jer ne predstavlja nikakvu opasnost za zdravlje Vašeg psa. U tipičnim slučajevima napadaj će brzo proći sam od sebe.

Superpremium hrane za štence s većim granulicama koje bi odgovarale Vašem ljubimcu su Brit care junior janjetina, Pro plan losos za štence, Hill`s puppy piletina ili janjetina za srednje pasmine, Eukanuba janjetina za sve pasmine i Royal canin za štence srednjih pasmina piletina. Hrana za male pasmine ima nešto više proteina, no ukoliko uzmete onu za srednje pasmine neće biti nikakvih problema, mnogo pasa koji gutaju male granule jedu hranu za srednje pasmine zbog većih granulica. Važno je samo ukoliko promijenite proizvođača da napravite postupan prijelaz na novu hranu miješajući je sa starom.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr