dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Moja pas je ženka mopsa,  ima 2 i pol godine, redovno vakcinisana, čišćena od glista i parazita. Skoro je imala upalu uha, to smo izliječili antibioticima i kapima. Nedugo nakonon toga je dobila upalu mjehura, prehladila se. Pila je Uvin čaj i oporavila se, međutim sada kad piški na kraju joj izađe kap-dvije krvi. Nije mi jasno, ne bih je još vodila ponovno veterinaru, zato što normalno jede, pije, nisam primjetila da je nešto boli, igra se,  skače, trči, nema temperaturu, normalnu stolicu ima. Znate li što bi moglo biti, da je vodim na pregled? Pomozite mi, molim vas. Lijepi pozdrav.

O: Ako Vaša kuja nije sterilizirana, postoji mogućnost da se radi o krvi iz genitalnog trakta kao redovan ciklus. Međutim, ako je kuja sterilizirana, također bi trebalo razlučiti radi li se o krvi iz urinarnog ili iz genitalnog dijela.

Međutim, povremeno se u mokraćnom sustavu psa mogu formirati oštri sitni kamenci koji oštećuju stijenku uretre i uzrokuju krvarenje.

U nekih pasa događa se to da se minerali međusobno vežu i tvore tvrde male kamenčiće koji oštećuju sluznicu koja posljedično krvari. Prilikom mokrenja vidljivo je da je ono otežano i vrlo često praćeno boli. Urolitijaza je naziv za stvaranje kamenaca bilo gdje u mokraćnom sustavu - bubregu, mokraćovodu, mokraćnom mjehuru, uretri.Dolazi do potpunog ili djelomičnog ometanja prohodnosti mokraćnog sustava i otećenje sluznice: promjenjena količina mokraće, krvava mokraća, bolnost pri mokrenju... Kod bubrežnih kamenaca i kamenaca u ureterima može se javiti bolnost u abdomenu, često i bez simptoma, osim ako ne dođe do upale bubrega, ali može doći do kroničnog otećenja bubrega i na kraju uremije. Dijagnoza kamenaca se može postaviti rentgenskim snimanjem, ultrazvučnom pretragom, a mikroskopskom pretragom mokraće može se identificirati vrsta kristala.

Drugi najčešći uzrok prisutnosti krvi u urinu su infekcije mokraćnog sustava, bilo u bubrezima, mokraćnom mjehuru ili mokraćovodu. Najčešće se radi o bakterijskim infekcijama, za koje je karakteristično da dugo vremena ne stvaraju nikakvih problema, no kad se bakterije prekomjerno namnože uzrokom su vrlo bolnih upala. Psi s upalom mokraćnog sustava obično mokre češće nego inače i mogu imati povišenu tjelesnu temperaturu. Većina infekcija nije s teškim posljedicama, no ne bi smjela proći bez liječenja kako ne bi došlo do pogoršavanja stanja. Liječenje se provodi antibioticima širokog spektra.

U liječenju pomaže i medicinska hrana (npr. Hill's, Royal Canin veterinarske dijete) koja otapa nastale kamence, a kasnije i održava pH mokraće da ne nastaju kamenci, a potrebna je dugotrajnija primjena. Navedenu hranu se preporučuje također davati i ako se radi o bakterijskim upalama mokraćnog sustava, također zbog povoljnog pH koji ubrzava izlječenje.

O upali mokraćnog mjehura pisala je i kolegica u već objavljenom odgovoru Krv u mokraći - upala mokraćnog mjehura (cistitis) i uzroci.

Preporučujem Vam posjet veterinarskoj ambulanti jer se očito ponovljena upala vratila u jačem obliku pa je i veća vjerojatnost da će liječenje potrajati duže.

OZNAKE: