Povratak

Nekontrolirano mokrenje - inkontinencija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam kuju staru 13 mjeseci koja, od kad sam je kupio kada je bila stara 3 mjeseca, mokri dok spava. Ljetos je, sa 12 mjeseci, dobila menstruaciju i tada je rijetko mokrila dok spava. Nije se parila i sada, unatrag 15 dana, mokri učestalo dok spava. Dosta je uplašena i na svaki nepoznati zvuk ili predmet pomokri se od straha. Vodio sam je kod veterinara, međutim nitko mi nije znao odgovoriti što da radim. Pila je antibiotik za upalu, ali ništa. Sada mi vetreinar preporučuje da je steriliziram i da će tada prestati mokrit te da će joj također dati neke hormone kojih nema za kupiti u Hrvatskoj.
Ivan

O: Inkontinencija urina predstavlja nemogućnost kontroliranja mokrenja, a može se javiti u pasa bilo koje dobi i spola. Mnogi faktori dovode do inkontinencije mokraće, uključujući anatomiju, sterilizaciju, pasminu, dob, spol i težinu. Najčešći uzrok inkontinencije je nesposobnost mehanizma sfinktera mokraćnog mjehura. Ovo stanje zahtijeva dugotrajno (do doživotno) liječenje ili kiruršku intervenciju. Čini se kako od inkontinencije više pate: psi stariji od 6 godina, sterilizirane ženke, srednje i velike pasmine pasa, pretili psi, psi koji boluju od neke bolesti. Aktivnost sfinktera mokraćnog mjehura regulirana je živcima kojima se svjesno i nesvjesno upravlja. Sfinkter obično ostaje zatvoren sve dok pas svjesno ne odluči da se mora pomokriti. No, ako je sfinkter "slab", to je vidljivo curenjem mokraće. Iako kuja može i svjesno mokriti dogoditi će joj se da joj mokraća curi.

Tipovi inkontinencije mogu se klasificirati kao: akutna koja nastupa naglim promjenama u uro traktu (infekcija) te kronična, odnosno perzistirajuća (kronične infekcije)

S obzirom na uzrok mogu se podjeliti na:

1. Stres-inkontinencija (nastaje zbog slabosti mišića zdjelice uzrokovane traumom, odvajanje od ukućana, veselje pri dolasku vlasnika, strah i sl.)

2. Inkontinencija zbog nestabilnosti sfinktera (kuje malih pasmina koje su tjekom graviditeta imale velike plodove s obzirom na svoju veličinu, starije kuje, psi kod kojih su se vršili zahvati u području uro trakta i sl.)

3. Opstruktivna inkontinencija (nastaje zbog opstrukcije vrata mokraćnog mjehura u pasa sa povećanom prostatom ili kod kompresije tumora u tom području).

4. Neuropatska inkontinencija (kod pas oboljelih od epilepsije, tumora živčanog sustava, ozljeda leđne moždine, prolapsus diska i sl.)

Kako ne postoji jedinstveni način liječenja za sve slučajeve, postoje različiti modaliteti liječenja za različite oblike inkontinencije:

Promjena načina života - pse koji su pretili obično je teže liječiti, stoga bi najprije trebalo poduzeti mjere smanjenja tjelesne težine. Također, kako u ranoj fazi inkontinencije psi uriniraju kad se umire i leže, trebalo bi izvesti psa u šetnju da se pomokri što kasnije navečer.

Kirurški - kako postoji nekoliko kirurških zahvata kojima bi se trebalo popraviti stanje, najbolje se posavjetovati sa Vašim veterinarom o mogućnostima, vremenu oporavka, prognozi i mogućim komplikacijama.

Lijekovima - najčešći je način rješavanja ovog problema, a uključuje tretiranje hormonima i simpatikomimeticima. Estrogeni se koriste već mnogo godina, ali često imaju nuspojave. Nedavno su više u upotrebi estrogeni kraćeg djelovanja. Simpatikomimetici - najčešće upotrebljavani je fenilpropanolamin (Propalin sirup, Vétoquinol). Nije hormonalnog porijekla, a pojačava tonus sfinktera i ublažava simptome urinarne inkontinencije stimuliranjem alfa adrenergičnih receptora u uretralnom mišiću.

Preventivno možete djelovati uzimanjem specijalne medicinske hrane koja je namijenjena psima s problemima uro trakta, te tako ublažiti simptome i usporiti tijek bolesti, te time olakšati život svome ljubimcu i učiniti ga što kvalitetnijim.

Kako ste spomenuli i plašljivost Vaše kuje, ne treba izostaviti i poremećaje ponašanja kao uzroke mokrenja - mokrenje iz poniznosti te mokrenje iz uzbuđenja.

Mokrenje iz poniznosti normalan je način pokazivanja poniznog ponašanja u pasa. Čak i oni psi koji su inače vrlo dobro savladali kućna pravila mogu ostavljati kapljice mokraće na podu ili Vašim nogama kad Vas pozdravljaju. Ovakvo mokrenje općenito je pokazivanje poštovanja i pokornosti pred nekim na višem hijerarhijskom položaju. Dok je u štenaca ovakvo ponašanje rezultat naznanja i posvećenosti drugim radnjama, u odraslih pasa obično je znak nesigurnosti i manjka samopouzdanja (vrlo često kod nesocijaliziranih ili zlostavljanih pasa ali i onih koji nisu pronašli drugi način pokazivanja poštovanja poput pružanja šape ili lizanja ruke). Mokrenje iz pokornosti može se javiti i u onih pasa koji su preosjetljivi ili se loše s njima postupalo jer osjećaju kako se moraju stalno ispričavati. Ovo stanje je obično uzrokovano prekomjernim ili zakašnjelim kažnjavanjem koje plaši i zbunjuje psa a bez pravilnog učenja kako treba izvesti zadanu naredbu. Ako je ovo razlog, najbolje je ignorirati takvo ponašanje. Ako je pokušate ohrabriti misliti će da je nagrađujete za mokrenje i mokriti će još više. Ako je ukorite osjetiti će još veću želju za ispričavanjem a upravo tako što će mokriti. Liječenje mokrenja ovog tipa treba biti usmjereno ka građenju samopouzdanja Vaše kuje i drugih načina kako da Vam pokaže poštovanje. Najbrži način je učenje najjednostavnijih vježbi poslušnosti. Pas koji zaradi nagradu slijedeći vrlo jednostvne naredbe poput "Sjedni!", "Dođi!", "Daj šapu!", vrlo brzo će razviti samopouzdanje i sigurnost.

Za razliku od mokrenja iz poniznosti mokrenje od uzbuđenja je obično prisutno u mladih štenaca zbog nedostatka kontrole nad mokraćnim mjehurom. Štene nije svjesno da mokri tako da ih kazna obično samo zbunjuje s obzirom da ne zna zašto je dobilo kaznu. Takvo mokrenje vrlo brzo prelazi u mokrenje iz poniznosti. Kako štene odrasta i razvija kontrolu nad mokraćnim mjehurom problem obično nestaje sam od sebe. Najbolji način liječenja ovog načina mokrenja je najprije prevencija da pas ne postane previše uzbuđen. Ovo možete učiniti izlaganjem kujice onim stvarima koje je uzbuđuju ponavljajući sve dok više neće pokazivati uzbuđenje. Najvjerojatnije (ali i najčešće) se ovo događa kad dođete kući s posla. Ako je tome tako jednostavno je ignorirajte kroz nekoliko minuta.

Dakle, kako je najbolje svakom problemu pristupiti pregledom kod veterinara preporučujem Vam da se obratite na Kliniku za unutrašnje bolesti Veterinarskog fakulteta kako bi se kompletnim pregledom utvrdio eventualni zdravstveni uzrok ovom problemu. Ako se pak tako nešto isključi možete pristupiti promjeni ponašanja kako bi riješili problem.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr