Povratak

Neobičan napadaj u psa uz zvuk nalik hrkanju ili gušenju - obrnuto kihanje i disanje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo hrgota v2


Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. med. vet.
Pet centar, Bože Gumpca 32, Pula

P: Imamo shih tzua starog 10 godina. U zadnjih godinu dana jedno 3, 4 puta se dogodio nekakav čudan napadaj koji je trajao svega nekoliko sekundi. Prvi put usred noći počeo je kašljati i ukočio se kao da ne može doći do zraka i potom počeo skvičati. Jako ružan zvuk. Čak se i popiškio prvi put kada se to desilo. Jako smo zbunjeni i zabrinuti. Htjeli bi nekakav konkretan odgovor ili dijagnozu. Koliko nam možete pomoći? I nakon napadaja bi se ponašao opet normalno. Popio bi vode i normalno nastavio kao da ništa nije bilo. Nadam se skorom odgovoru. Hvala. Sara

O: Vaš opis upućuje na fenomen "obrnutog kihanja". Radi se o ne tako rijetkoj pojavi kod brahicefaličnih pasa kod koje dolazi do istovremenog snažnog, ubrzanog i produženog udisanja zraka, spazma mekog nepca i suženja dušnika, uz karakterističan zvuk koji nalikuje hrkanju ili gušenju. Za vrijeme obrnutog kihanja pas obično stoji sa izpruženim vratom i glavom. Prije i poslije pojave "obrnutog disanja" pas se ponaša normalno. Ne zna se precizan uzrok ovoj pojavi. Smatra se da može nastati zbog različitih iritacija respiratornih prohoda, alergija, uzbuđenja i sl. Može nastupiti u vrijeme spavanja, ali i u vrijeme aktivnosti. Ukoliko se ne javlja često ne predstavlja problem i nije potrebna nikakva intervencija. Ukoliko se javlja učestalo, potreban je temeljit pregled kako bi se utvrdilo postoji li neki drugi uzrok u pozadini (npr. produženo nepce, tumor i sl.).

O ovoj temi dodatno možete pročitati korisne informacije na sljedećim stranicama Pet centra:

Učestalo kihanje i "obrnuto kihanje" prilikom šetnje psa starije dobi | Alergije - dijagnostika i terapija

Napadaji kašlja i obrnuto kihanje / Odabir hrane prema veličini granula

Obrnuto kihanje: simptomi, tijek i liječenje

S obzirom na dob Vašeg ljubimca, korisno bi bilo da ga odvedete veterinaru radi pregleda, kako bi se uklonile moguće nejasnoće.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr