Povratak

Neočekivano agresivno ponašanje obiteljskog psa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan vesovic


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam zlatnog retrivera i pes je jako dobar, star je 5 godina. Nikad nije zarežao na nas. Imam klince koji se sa njim igraju i uvijek je dobar prema njima.  Danas sam ga htijela okupati u kadi kao uvijek, ali kad sam ga htjela podići da ga stavim u kadu zarežao je jako i pokazao zube, napravila sam to ponovo i ugrizao me. Trebam li se brinuti? Imala sam puno pesa, niti jedan me nije ugrizao. Željka

O: Probleme vezane uz ponašanje ljubimaca nije jednostavno izliječiti. Naime, u svrhu rješavanja i/ili ispravljanja "lošeg" ponašanja ili pojave agresije potrebno je prvo utvrditi uzrok pojavnosti. Najčešće, je ishodište problema vezano uz neki stres ili događaj koji je na ljubimcu stvorio određenu traumu. Posljedično, ponavljanje sličnog ili istog događaja u ljubimcu može prouzročiti pojavu neprikladna ponašanja. Naravno, neprikladno ponašanje može imati i određene uzroke u zdravstvenim poremećajima. Tako, manipulacija s ljubimcem na način da provocira bol ili pritisak na osjetljiva područja organizma ljubimaca mogu uzrokovati pojavu boli kod ljubimca s posljedičnom manifestacijom agresije ili neželjenog ponašanja ljubimca.

Stoga, utvrđivanje razloga pojavnosti neprikladna i neželjena ponašanja kod ljubimca započinje odlaskom veterinaru. Isti je u mogućnosti temeljito pregledati ljubimca kao i utvrditi trenutni zdravstveni status istoga. U skladu s postavljenom dijagnozom, može odrediti ima li trenutno zdravstveno stanje direktnog ili indirektnog utjecaja na njegovo ponašanje ili ne. Također, po potrebi može ljubimcu prikladno pomoći kao i odgovoriti Vam na sva pitanja vezana uz postizanje i zadržavanje optimalnog zdravlja kao i kvalitete života općenito.

Također, savjetujem Vam da kontaktirate i kolege u Udrugama za odgoj i edukaciju pasa. Kolege iz prije navedenih udruga rješavaju različite poremećaje u ponašanju kao i ispravljaju nepodobna ponašanja istih. Također, moći će vas "instruirati" kao i odgovoriti na koji način prevenirati različite daljnje poremećaje u ponašanju.

Općenito o agresiji možete saznati u odgovorima mojih kolegica, objavljenim pod sljedećim naslovima:

Agresija bernskog planinskog psa / Tipovi agresivnog ponašanja i rješavanje problema agresivnosti

Povremeno agresivno ponašanje psa / "Sindrom bijesa"

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr