Odgovara:
Danijela Biban, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam štene labrador retrivera 6,5 mj. s dobrim pedigreom. Ne uklapa mu se zubalo pa me zanima da li se štene dovoljno razvilo da se zubi uklope ili je to nasljedni faktor?
Srđan

O: Pravilno građeno zubalo odraslog psa ima 42 zuba, 20 zuba u gornjoj i 22 zuba u donjoj čeljusti. Zubi su kod pasa podijeljeni na sjekutiće, očnjake, pretkutnjake i kutnjake. Prema zubnoj formuli, pas ima po 6 sjekutića, po 2 očnjaka i po 8 pretkutnjaka u obje čeljusti, te 4 kutnjaka u gornjoj, a 6 kutnjaka u donjoj čeljusti.

Mliječni se zubi zamijenjuju trajnima izmedu 4. i 6. mjeseca starosti.

Ovisno o pasmini, građa čeljusti i izgled zubala se razlikuje. Većina pasa ima škarasto zubalo (stražnja ploha gornjih sjekutića dodiruje prednju plohu donjih sjekutića), no kod nekih se javlja i klještasto zubalo (grizne plohe gornjih i donjih sjekutića se dodiruju); predgriz (stražnja ploha donjih sjekutića dodiruje prednju plohu gornjih sjekutića, pa donja čeljust djeluje izbočeno na van, kao npr. kod boksera) ili podgriz (stražnja ploha gornjih sjekutića odmaknuta je od prednje plohe donjih sjekutića, pa gornja čeljust djeluje kao da je dulja od donje).

Za labradore je karakteristično škarasto zubalo i svako odstupanje (predgriz, podgriz, klještasto zubalo) smatra se greškom, koja kod izložbenih pasa umanjuje ocjenu. Greške zubala smatraju se nasljednom manom, stoga se jedinke sa nepravilno građenim zubalom isključuju iz uzgoja.

Ponekad se dešava da se poremeti normalni slijed izbijanja trajnih i ispadanja mliječnih zuba, pa mliječni zub zaostane u zubnoj alveoli. To se najčešće dešava kada trajni zub nije pravilno smješten ispod korijena mliječnog zuba (kojeg bi trebao ''izgurati'' iz zubne alveole) pa on uglavnom izbije na krivom mjestu. Samim time mijenja se i zagriz pa se uglavnom na mjestu krivog izbijanja trajnog zuba jave ozljede zubnog mesa, koje se mogu zakomplicirati i sekundarnom bakterijskom infekcijom.

Liječenje ovisi o konkretnom slučaju - vađenje zaostalog mliječnog zuba uz pokušaj vraćanja trajnog zuba na adekvatno mjesto pomoću specijalnih ''aparatića za zube''.

Ovo se liječenje provodi isključivo u svrhu olakšavanja uzimanja i žvakanja hrane, međutim, životinje koje imaju problema sa zagrizom ne bi se smjele koristiti u uzgoju, jer bi se ovaj problem mogao pojaviti kod njihovih potomaka.

OZNAKE: