ljiljana-vrhovac1

 
Odgovara:
mr.sc. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb 

P: Situacija je ovakva... već 3 i pol godina imam Cavalier Spaniela. On je došao kod mene premlad i također s dva velika hematoma na leđima (ili su ga tamo tukli ili se ozlijedio u prijevozu). Od početka imamo jedan jedini problem s njim - inače bi stvarno bio savršen pas - njegova dlaka! Non stop ispada, bilo ljeto, zima, proljeće ili jesen, nekad više nekad manje, ali uglavnom živimo okruženi dlakama. Maloprije sam ga pokušala iščetkati s običnom četkom i napunila sam cijelu vrecicu s njegovom dlakom, ali s tim je sve bilo gore, kao neki domino efekt, pa sam ga iščetkala nekom profesionalnom četkom za koju sam čula da ljudi koriste i zadovoljni su, ali njemu to ispadanje dlake nije smanjilo. Primjetila sam i perut kad sam ga četkala. Molim vas da mi na bilo kakav način pomognete jer više ne znam kako s tim dlakama izaći na kraj. Hvala vam! Mary Ann


O: Neprestano linjanje nerijetko se javlja u kućnih ljubimaca koji borave u grijanim i klimatiziranim stanovima te njihov organizam ne slijedi  prirodni ritam promjena vanjskih temperatura, odnosno godišnjih doba. Stoga se u većoj ili manjoj mjeri linjaju tijekom cijele godine.

Ukoliko se uz neprestano linjanje jave i promjene na koži kao što su  ljuštenje ili perutanje kože, to ipak ukazuje da uzrok ovoj pojavi mogu biti i drugi čimbenici. Uspješnim su se pokazali dodaci prehrani koji se u terapijskim dozama daju životinjama kroz duži period (više tjedana). Nedostatak određenih vitamina, minerala ili aminokiselina u ishrani može se nadomjestiti preparatima u obliku tableta, ulja ili praha.
 
Za Vašeg psića preporučam prije svega preparate bogate biotinom. Biotin je vitamin koji je neophodan za sintezu keratina koji je osnovni sastojak epitelnog tkiva i dlake. Simptomi nedostatka biotina su suha dlaka bez sjaja, lomljiva dlaka, gubitak dlake, prhut, sekundarne infekcije s ljuskanjem kože i dr. Dodavanjem visoko koncentriranih količina biotina značajno se poboljšavaju navedeni problemi.
 
Dodaci omega-3 masnih kiselina kao i elemenata u tragovima kao što su cink, te esencijalnih masnih kiselina također će bitno utjecati na zdravlje kože i pravilan rast dlake.
 
Iz ponude Pet centra izdvojila bih VMP tablete, Biotin tablete ili prah, Dermanorm kapsule ili ulje, Caniderm tablete i Dermafit ulje. Ovi  preparati su u stalnoj ponudi ljekarni Pet centra te Vas pozivam da nas posjetite, a u izboru će Vam rado pomoći naši veterinari.

O sličnoj problematici možete opširnije pročitati u već objavljenim tekstovima ovdje i ovdje.

OZNAKE: